De 10 belangrijkste voordelen van het kopen van nieuwbouw
10 augustus 2023 
3 min. leestijd

De 10 belangrijkste voordelen van het kopen van nieuwbouw

Prachtig aangelegde nieuwbouwlocaties, ruimtelijk opgezet en volop aandacht voor natuur en milieu. Groene leefomgevingen met spiksplinternieuwe woningen. Energiezuinige woningen, gebouwd volgens de laatste bouweisen en voorzien van de nieuwste technische voorzieningen. Jarenlang zorgeloos wonen met lage energie- en onderhoudskosten Allerlei soorten woningen die je met meerwerk zelf nóg comfortabeler kunt maken en ook nog eens helemaal naar eigen smaak en wens mag aankleden en inrichten om er je eigen thuis van te maken. Zowel buiten als binnen is het dus aangenaam toeven. Welkom in de wereld die nieuwbouw heet! In deze blog neem ik je graag mee op een ontdekkingsreis naar de 10 belangrijkste voordelen van het kopen van een nieuwbouwwoning...

Een goede voorbereiding

Als je overweegt om nieuwbouw te kopen, dan is het fijn als je vooraf weet hoe het allemaal werkt. En als je je er eenmaal in hebt verdiept, dan wil je er ook steeds meer van weten. Het kopen van een nieuwbouwwoning is soms best complex, maar een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan. Je raakt bekend met het nieuwbouwproces, welke stappen je gaat doorlopen en wat je kunt verwachten. Een geruststellende gedachte!

De 10 voordelen van nieuwbouw

Het kopen van een nieuwbouwwoning heeft verschillende voordelen waar je van kunt profiteren. Laten wij de belangrijkste voordelen eens op een rijtje zetten:

  1. Financiële opties: Bij de aankoop van nieuwbouw kun je gebruik maken van  een nieuwbouwhypotheek, die er helemaal op is ingericht om de complete financiering tijdens het hele nieuwbouwproces goed te regelen. Bij de aankoop van een energiezuinige woning zijn er tevens speciale rentetarieven van toepassing. Ook zijn er diverse mogelijkheden om meerwerk mee te financieren.
  2. Nieuwbouweisen: Nieuwbouwwoningen worden gebouwd volgens de strenge BENG-eisen (Bijna Energieneutrale Gebouw Eisen) die ervoor zorgen dat de woningen energiezuinig, veilig en milieuvriendelijk zijn. De woningen voldoen aan de nieuwste bouwvoorschriften en veiligheidsnormen.
  3. Energiezuinig: Nieuwbouwwoningen worden gebouwd volgens de nieuwste bouwstandaarden en zijn hierdoor beter geïsoleerd. Tegenwoordig zijn er zelfs 0-op-de-meter-woningen, een energie neutrale woning die het hele jaar evenveel stroom opwekt als er wordt verbruikt. Dit leidt tot lagere energiekosten en is beter voor het milieu.
  4. Moderne voorzieningen: Nieuwbouwwoningen zijn vaak uitgerust met de nieuwste technologieën en modernste voorzieningen. Dit kan variëren van energiezuinige installaties en apparaten, KWO (Koude- en warmteopslag), zonnepanelen en slimme huisautomatiseringssystemen.
  5. Lage onderhoudskosten: Nieuwbouwwoningen hebben de eerste jaren weinig onderhoud nodig omdat alles nieuw is. De kans op directe, grote reparaties en onderhoudskosten is in het begin dus minimaal. Dit geeft  financiële gemoedsrust, zeker in de eerste jaren na aankoop.
  6. Garanties: Nieuwbouwwoningen worden gebouwd en geleverd met bouwgaranties en garanties voor meerwerk, voorzieningen en apparaten. Mochten er zich toch problemen voordoen, dan is dit vaak via de garantie te verhalen en voorkom je onnodig, extra kosten.
  7. Moderne leefomgeving: Nieuwbouwwijken worden vaak ontworpen met aandacht voor natuur, mens en milieu. Je kunt hiermee profiteren van gemeenschappelijke voorzieningen zoals fraai aangelegde parken, zorg, speelplaatsen, sportfaciliteiten, winkelvoorzieningen en onderwijs.
  8. Eigen wens en smaak: Nieuwbouwwoningen zijn vaak in de basis al goed uitgerust, maar kunnen via het meerwerk helemaal naar eigen wens en smaak nóg comfortabeler worden gemaakt. Door de standaard woning te personaliseren wordt er door iedereen een eigen droomhuis gerealiseerd.
  9. Vaste koopsom: Nieuwbouwhuizen worden Vrij Op Naam (v.o.n.) verkocht. Dat wil zeggen dat de verkoper de kosten voor de overdracht van de woning voor zijn rekening neemt. Dit zijn kosten voor overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten voor de leveringsakte. De koopsommen v.o.n. liggen vast en zijn dus een stabiele factor.
  10. Waardevast: Nieuwbouwwoningen zijn over het algemeen een bijzonder waardevaste investering, zeker in de eerste jaren stijgt de waarde sneller dan bij bestaande woningen. Een modern aangekleed en ingericht nieuwbouwhuis is zeer geliefd bij een grote doelgroep en wordt in de praktijk dan ook vrij snel verkocht, mocht deze op de markt komen.

Wat kunnen eventuele nadelen zijn?

Het is natuurlijk ook belangrijk om ook rekening te houden met mogelijke nadelen van het kopen van nieuwbouw. De bouwtijd van woningen kan variëren en je zult dus nog even geduld moeten hebben voordat de woning wordt opgeleverd. Ook kunnen er mogelijke vertragingen optreden tijdens de bouw, waardoor de planning opschuift en er eventueel extra kosten moeten worden gemaakt. Het is natuurlijk altijd spannend hoe de woning er in het echt uit komt te zien, maar met de huidige artist impressions (visualisaties) en gerenommeerde aannemers is het uiteindelijke eindresultaat vaak nóg mooier dan je had verwacht.

Nieuwbouw avontuur

Kortom, het is verstandig om goed onderzoek te doen naar jouw woonwensen en jouw persoonlijke situatie voordat je besluit een nieuwbouwwoning te kopen. Maar als je eenmaal de keuze hebt gemaakt, dan kan ik je uit eigen ervaring vertellen dat je een geweldig nieuwbouw avontuur tegemoet gaat! En met een goede voorbereiding kom je zeker niet voor verrassingen te staan. Dus ben jij die ontdekkingsreiziger die binnenkort nieuwbouw gaat kopen? Dan verwijs ik je met heel veel plezier naar de Nieuwbouw Gids waarin ik je alvast wegwijs maak in het avontuurlijke nieuwbouwproces en ik je graag meer vertel over Het ultieme 8 stappenplan voor nieuwbouwkopers! De gids is gratis te downloaden, dus doe er je voordeel mee!