Bouwactiviteiten volgen... leuk, nuttig én extra woonplezier!
28 oktober 2023 
in Bouw
4 min. leestijd

Bouwactiviteiten volgen... leuk, nuttig én extra woonplezier!

De bouw van een nieuwbouwwoning neemt van start tot en met de oplevering de meeste tijd in beslag van het hele nieuwbouwproces. En in dit geval heb ik het puur over de traditionele bouw van een nieuwbouwwoning. Na het ondertekenen van de Koop- Aannemingsovereenkomst (K.A.O.), duurt het altijd even voordat alle opschortende en ontbindende voorwaarden zijn vervallen en er daadwerkelijk kan worden gestart met de bouw. Van kale bouwgrond naar jouw droomhuis, alle fases van de bouw van jouw nieuwbouwwoning kun je dan perfect volgen. In deze blog vertel ik je graag meer over deze fase in het nieuwbouwproces, de bouwactiviteiten, administratieve zaken en waarom het belangrijk is om de bouw nauwlettend te volgen zodat jij straks optimaal kunt genieten van jouw nieuwbouwthuis!

Koopcontract (K.A.O.)

Na het ondertekenen van de Koop-Aannemingsovereenkomst (koopcontract voor nieuwbouw), is het vaak best wel lang wachten tot je bericht krijgt over het officieel starten van de bouw. Maar voordat het zover is, dienen eerst aan alle ontbindende en opschortende voorwaarden uit de KAO te zijn voldaan of vervallen. Pas dan krijg je officieel bericht via de zogenoemde HOERA-Brief dat de bouw kan starten. Want deze mijlpaal is een feestelijk moment voor alle partijen dat zeker gevierd mag worden, vaak met een start bouw feestje op de bouwlocatie.

Administratieve zaken

De verschillende bouwfases van een nieuwbouwwoning, of het nu een huis is of een appartement, zie je ook terug in de administratieve afhandeling. Deze bouwfases lopen namelijk gelijk met de betaling van de termijnfacturen, vaak 9 in totaal. In de KAO is vastgelegd hoe deze 9 termijnen zijn verdeeld en wanneer je de termijnfactuur voor de betreffende bouwactiviteit kunt verwachten. Deze facturen kunnen worden betaald uit jouw bouwdepot dat speciaal hiervoor is geactiveerd bij het afsluiten van de nieuwbouwhypotheek.

Welke bouwfases kent een nieuwbouwwoning?

Zoals gezegd verdeelt de aannemer de bouw over verschillende bouwfases die samen hangen met de bijbehorende termijnfacturen. Een gemiddeld huis met 3 woonlagen en bij een appartement worden er vaak 9 termijnen in rekening gebracht:

 1. Bij de start van de bouw
 2. Bij gereedkomen ruwe begane grondvloer
 3. Bij gereedkomen ruwe 1e verdiepingsvloer
 4. Bij gereedkomen ruwe 2e verdiepingsvloer
 5. Bij volwaardig en permanent waterdicht maken dak
 6. Bij gereedkomen van het wind- en waterdicht maken van de buitengevel
 7. Bij gereedkomen van alle binnen wanden en binnen kozijnen
 8. Bij gereedkomen van stucwerk, spuitwerk en tegelwerk
 9. Bij oplevering

De laatste termijn dient vóór oplevering betaald te zijn. De laatste 5% (de helft van de laatste bouwtermijn) dient als achtervang in depot te worden gestort bij de notaris en moet daar blijven staan tot tenminste 3 maanden na oplevering. Dit is de zogenoemde 5% regeling.

De planning van de aannemer

Zoals gezegd is de traditionele bouw van een nieuwbouwwoning een lange periode tijdens het nieuwbouwproces. Dit kan natuurlijk niet oneindig duren, daarom is er in de KAO vastgelegd binnen hoeveel werkbare dagen de aannemer de woning gaat bouwen en aan de nieuwe bewoners dient op te leveren. Met gunstige weersomstandigheden verloopt de bouw vaak naar wens en zullen de woningen binnen het nieuwbouwproject volgens planning worden opgeleverd.

Voorbereiding bouwactiviteiten 

Als de bouw officieel is gestart zie je in beginsel vaak nog niet heel veel activiteiten op de bouwlocatie, maar op de achtergrond wordt het project goed voorbereid. Denk hierbij aan de planning, logistiek, veiligheid en gezondheid op de bouwplaats en de communicatie met omwonenden. Al deze voorbereidingen zijn van belang om ervoor te zorgen dat de bouw van alle woningen in het nieuwbouwproject soepel verloopt en voldoet aan de gewenste kwaliteit, veiligheid en bouweisen. Maar als de fundering dan eenmaal is gelegd, dan zie je de woning herrijzen en letterlijk tot leven komen. Stap voor stap, steen voor steen komt de woning uit de steigers en wordt deze steeds meer zichtbaar. Een geweldige ervaring om deze bouwactiviteiten allemaal te volgen!

Waarom naar de kijkdagen?

Tijdens de bouwfase zullen er door de aannemer diverse kijkdagen op de bouw worden georganiseerd zodat je alles goed van dichtbij kunt volgen. Deze kijkdagen hebben meerdere doelen, namelijk het maken van foto’s, het opmeten van de ruimtes voor maatwerk, het inmeten van de keuken, het checken van het meerwerk volgens de meer- en minderwerklijsten etc. En natuurlijk weer even een leuk contactmoment met de toekomstige buren. Deze kijkdagen mag je dan ook zeker niet missen!

De (Voor)oplevering

Regelmatig word je door de aannemer middels een nieuwsbrief op de hoogte gehouden van de bouw. Als het einde van de bouw nadert, komt de datum van oplevering in zicht en word je door de aannemer uitgenodigd voor de vooroplevering. Deze vindt plaats enige tijd voor de officiële oplevering, zodat enige onvolkomenheden nog tijdig kunnen worden opgelost. Voor de officiële oplevering is het raadzaam om een bouwkundige in te schakelen die het Opleveringsrapport kan opstellen en je van alle tips kan voorzien over o.a. het onderhoud van jouw nieuwbouwwoning.


Extra veel woonplezier en volop genieten van jouw nieuwbouwthuis!


Waarom het nuttig is om de bouw te volgen? 

Het is natuurlijk geweldig om alle bouwactiviteiten te zien en vast te leggen. Maar waarom is het niet alleen leuk om zeker ook goed om de bouw nauwlettend te volgen? Hieronder zet ik even de 10 belangrijkste punten op een rijtje:

 1. Bevestiging van bouw volgens specificaties en ontwerpeisen
 2. Controle bouwactiviteiten versus betaling van termijnfacturen
 3. Signaleren van mogelijke onvolkomenheden tijdens de bouw
 4. Inmeten essentieel voor vlotte afhandeling, eigen planning en budget
 5. Waardevolle kennis van de woning en systemen
 6. Tijdig een (nieuwbouw) bouwkundige inschakelen
 7. Biedt zekerheid, controle en gemoedsrust tijdens het hele proces
 8. Vertrouwen in de investering, je krijgt waar voor je geld
 9. Persoonlijke voldoening bij het bewonen van jouw droomhuis
 10. Geweldige nieuwbouw ervaring vastleggen!

Alles natuurlijk voor minder stress in het nieuwbouwproces! 😉

Het bouwproces van jouw nieuwbouwthuis 

Het kopen van een nieuwbouwwoning is een geweldige ervaring, van start tot en met de oplevering. Het bouwproces is een groot en belangrijk onderdeel daarvan. Echt een bijzonder proces om mee te maken! Door het volgen van alle bouwactiviteiten ben je van A tot Z betrokken bij de realisatie van jouw eigen droomhuis en weet je echt alles van het nieuwe huis. Super trots mag je ook zijn als de woning na een lange periode van wachten uiteindelijk wordt opgeleverd en je de sleutels in ontvangst mag nemen. De woning is nu echt van jou! Na het klussen, aankleden en inrichten van de woning én de tuin niet te vergeten, is het dan echt tijd om te verhuizen en de woning te betrekken. Naast de geweldige ervaring van dit hele nieuwbouw avontuur, geeft het volgen van de bouw je ook nog eens persoonlijke voldoening. Dan ervaar je echt zoveel meer woonplezier en is het volop genieten van jouw zelf gerealiseerde nieuwbouwthuis!