Gastblog Jessica Beijen van WOON-Nieuw!
11 januari 2023 
3 min. leestijd

Gastblog Jessica Beijen van WOON-Nieuw!

Mijn naam is Jessica Beijen, 35 jaar en woonachtig in de nieuwbouwwijk Hoef en Haag in Vianen (Provincie Utrecht). In deze gastblog vertel ik je heel graag over mijn ervaring met het kopen van een nieuwbouwhuis en de inrichting ervan. En hoe dit allemaal ertoe heeft geleid dat ik mijn eigen bedrijf WOON-Nieuw! ben gestart…

Hoe het is begonnen

Een paar jaar geleden heb ik voor de tweede keer in mijn leven een nieuwbouwwoning gekocht. Wat een informatie komt er dan op je af en wat moet je veel knopen doorhakken. Na deze drukke periode kwam het besef dat ik energie krijg van organiseren en ontwerpen. Vanuit deze energie, mijn enthousiasme voor (nieuwbouw)huizen en het aanpakken van projecten, begeleid ik nu kopers van een nieuwbouwwoning om van hun standaard huis een droom(t)huis te realiseren!

Acties en deadlines

Gefeliciteerd, je hebt een nieuwbouwhuis gekocht! Een leuke en creatieve tijd breekt aan, maar voelt het ook echt zo? Nog voordat er überhaupt iets gebouwd wordt, ontvang je al enkele berichten voor acties met een krappe deadline. Je moet de financiering rondmaken en op tijd naar de notaris gaan. Maar ook word je aangeschreven door de aannemer om keuzes te maken voor het meer- en minderwerk waarbij indeling en inrichting van keuken en badkamer ook snel volgen. En dat terwijl je net aan het idee bent gewent dat je een nieuwbouwhuis hebt gekocht en er bovendien nog maar weinig gebeurt op de bouwlocatie. Er staat nog helemaal niets, en waarschijnlijk wordt er pas over een paar maanden gestart met het slaan van de eerste palen…

“Regie op je eigen nieuwbouwhuis!”


Hoe zorg je er die eerste maanden dan voor dat je zelf regie houdt over dit proces? Zonder te verzanden in randzaken, maar juist oog te houden op dat wat jij belangrijk vindt in je nieuwe huis. Ik spreek uit eigen ervaring en ik vond het lastig om mij niet te laten opjagen door al deze partijen, maar het is mij uiteindelijk toch gelukt. Hoe? Door regelmatig een pas op de plaats te maken en jezelf de volgende vragen te stellen. Welke woonwensen vind ik het meest belangrijk in mijn nieuwe huis en hoeveel budget heb ik daarvoor over? Daarbij heb ik ook ervaren dat je snel de neiging hebt om de plattegronden van de aannemer voor lief te nemen. Dit hoeft helemaal niet. Sta wederom stil bij wat JIJ belangrijk vindt! Hoeveel slaapkamers heb je eigenlijk nodig? Werk je veel vanuit huis? Welke wensen stel jij aan je keuken? En is een badkamer functioneel of houd je wel van wat meer wellness? Wil je een walk-in-closet of eigen speelkamer voor de kinderen? Iedere gezinssituatie is anders en vraagt weer om een andere inrichting van het huis.

De badkamer

Die vraag over de badkamer heeft mij trouwens het meeste hoofdpijn bezorgd. Een grote wens voor ons toekomstige huis was een dubbele inloopdouche, een dubbele wastafel en een vrijstaand bad. Alleen paste dit zeker niet in de basistekening die wij bij de verkoopstukken hebben gekregen. Na avonden uitdenken en tekenen, heb ik de badkamer kunnen vergroten door een stukje van de overloop erbij te betrekken. De tekeningen heb ik opgestuurd naar onze kopersbegeleider en na een heldere uitleg werd deze aanpassing overgenomen. Ze vond het de meest leuke badkamerindeling van het project vertelde ze achteraf. En wij, wij maken er iedere dag met ons gezin met veel plezier gebruik van. Zo fijn dat dit gerealiseerd is, dat ik mij niet uit het veld heb laten slaan en de basistekening voor lief heb genomen. Uiteindelijk heb ik op veel meer plekken in ons huis de regie gepakt en is het ons gelukt om in Coronatijd met een avondklok en gesloten winkels in vijf weken onze nieuwbouwwoning te betrekken. “Hoe heb je dat gedaan?” vroegen veel vrienden en kennissen mij. Wederom door focus en een goede planning.
Eigen bedrijf

Nadat het hele nieuwbouwproces was afgerond, viel ik in een soort van zwart gat. Ik miste het regelen en uitdenken, merkte dat ik daar veel energie van kreeg, zeker na alle positieve reacties op de indeling van ons huis. En daarom ben ik inmiddels voor mijzelf begonnen en denk ik graag mee met andere nieuwbouwkopers om van hun nieuwbouwhuis een droom(t)huis te maken. Dus voor diegene die naast dit enorm fijne platform, gelanceerd door Jackie, behoefte hebben aan persoonlijke begeleiding tijdens (een deel van) het nieuwbouwproces… schroom niet en neem gerust een kijkje op www.woon-nieuw.nl om te zien wat ik voor je kan betekenen!

Met vriendelijke groet,
Jessica Beijen

WOON-Nieuw!
Vianen (Utrecht)