Met meerwerkkeuzes je eigen nieuwbouw thuis maken!
11 september 2023 
4 min. leestijd

Met meerwerkkeuzes je eigen nieuwbouw thuis maken!

Nieuwbouwkopers staan regelmatig voor belangrijke keuzes bij de aankoop van een nieuwbouwwoning. Er mogen heel wat zaken geregeld worden die grote impact hebben op het financiële plaatje en het toekomstige woonplezier. Een van de meest fascinerende aspecten van nieuwbouw is wel het selecteren van meerwerkopties. Want zeg je nieuwbouw, dan zeg je automatisch ook meerwerk. Maar wat is eigenlijk meerwerk en hoe maak je nu verstandige keuzes binnen het beschikbare budget. In deze blog vertel ik je graag meer over het kiezen van meerwerk voor een nieuwbouwwoning en hoe je je eigen thuis maakt! 

Wat is eigenlijk meerwerk?

Een nieuwbouwwoning wordt tegenwoordig in de basis al redelijk compleet opgeleverd volgens het hedendaagse comfort. Mocht je nu toch een iets luxere of nog comfortabelere woning wensen, dan kun je de woning naar jouw persoonlijke wensen en leefsituatie laten upgraden. Deze upgrade kun je realiseren via het zogenoemde meerwerk.

Het budget

Het kiezen van meerwerk is niet vrijblijvend, je kunt het zien als maatwerk en hieraan zijn vanzelfsprekend kosten verbonden. Daarom is het goed om vooraf inzicht te krijgen in de kosten voor de aankoop van een nieuwbouwwoning en daarnaast een budget beschikbaar te hebben voor het meerwerk. In de ruimste zin van het woord. Denk hierbij aan een luxere keuken of badkamer, de aankleding van de wanden en vloeren, het laten maken van een interieurontwerp of tuinontwerp, tuinaanleg en de aanschaf van meubels voor de inrichting van de woning. Vooraf inzicht in het budget is essentieel!

Het Woonwensen- en prioriteitenlijstje

Om goed inzicht te krijgen is het maken van een Woonwensen- en Prioriteitenlijstje echt een aanrader. Op dit lijstje staan dan alle woonwensen op een rij inclusief het beschikbare budget en hoe graag je deze woonwensen wilt realiseren. Zo kun je weloverwogen keuzes maken binnen jouw budget.

“Neem gerust de tijd, het zijn belangrijke keuzes!”

Meerwerk via aannemer

Via de aannemer kun je al heel wat meerwerk laten verzorgen via de zogeheten Meerwerk- en Minderwerklijsten. Via meerwerk kun je upgraden, via het minderwerk kun je bepaalde zaken laten vervallen en krijg je een bepaald bedrag hiervoor terug. Om dit allemaal te regelen ga je om tafel met de kopersbegeleider van de aannemer die betrokken is bij jouw nieuwbouwproject. In dit meerwerkgesprek ontvang je advies over het te kiezen meerwerk. Er zijn grote aanpassingen mogelijk die van invloed zijn op de bouw van de woning (ruwbouw) zoals een uitbouw of dakkapel. Maar ook kleinere wijzigingen zoals een buitenkraantje (afbouw) is via de Meerwerklijsten te regelen. Deze lijsten dienen voor een bepaalde deadline te worden ondertekend. Neem hiervoor gerust de tijd om alles eens goed op een rijtje te zetten.

Voordelen en nadelen van meerwerk via de aannemer

Het kiezen van meerwerk via de aannemer heeft verschillende voordelen. De coördinatie van het meerwerk wordt door de aannemer geregeld en de werkzaamheden worden door vaklieden vóór de oplevering uitgevoerd. Je hoeft er zelf dus niet achteraan en dat scheelt tijd, je betaalt dus ook een beetje voor het gemak. Sommige zaken die je via de aannemer laat regelen hebben ook te maken met garanties, zoals het plaatsen van een dakkapel of dakraam. Belangrijk om je hier bewust van te zijn. Eventuele nadelen kunnen zijn dat je kunt kiezen uit een beperkt aanbod dat niet helemaal jouw smaak is of dat je het meerwerk via jouw eigen connecties goedkoper kunt laten uitvoeren. Dat zijn allemaal keuzes die afhangen van jouw persoonlijke situatie.

Populaire keuzes voor het meerwerk

Bij meerwerk kunnen er keuzes worden gemaakt voor zowel grote als kleine veranderingen en aanpassingen aan de woning. De meest gekozen opties zijn vaak een uitbouw, dakraam, dakkapel, openslaande deuren, extra zonnepanelen, optimaliseren indeling, buitenkraantje, extra stopcontact, afwerking van de wanden, luxer tegelwerk en sanitair voor de badkamer, verlichting, zonwering voor de ramen, deuren en deurbeslag, overkapping in de tuin, aanrechtbladen of exclusieve apparatuur voor de keuken en natuurlijk de tuininrichting niet te vergeten. Je kunt het zo gek niet bedenken of je mag er een keuze voor maken. Altijd goed om vooraf te bedenken wat jij belangrijk vindt en waar jij jouw budget aan wilt besteden. Het is tenslotte jouw eigen droom(t)huis!


Waar moet je op letten bij de upgrade van een nieuwbouwhuis?

Bij het upgraden of minimaliseren zijn er een aantal zaken waar je op moet letten en rekening mee kunt houden. Elke keuze die je maakt heeft niet alleen betrekking op het budget, maar zeker ook op de functionaliteit van de woning, het comfort en de (toekomstige) behoeften van jouw persoonlijke leefsituatie. Kies daarom bewust, wat laat je nu doen en wat kan eventueel nog op een later moment. Essentiele zaken (bijvoorbeeld dakraam i.c.m. zonnepanelen) die je op een later moment lastig kunt realiseren, zijn de investeringen vaak meer dan waard en het scheelt naderhand weer heel wat rompslomp ;-)

Financiering

Welke keuzes je ook maakt, kijk naar wat jij belangrijk vindt en wat passend is binnen jouw budget. Met het meerwerk wordt de woning ook meer waard en dat kan voordelig zijn voor de financiering van een nieuwbouwhuis. Soms kunnen de kosten voor het meerwerk worden meegenomen in jouw nieuwbouwhypotheek. Een goed gesprek met jouw hypotheekadviseur kan je daarbij zeker helpen.

Interieurontwerp essentieel voor meerwerkkeuzes

De inrichting van een nieuwbouwwoning is mede bepalend voor veel keuzes die je maakt voor het meerwerk. Daarom is het vroegtijdig nadenken over (het laten maken van) een interieurontwerp essentieel. Hier heb je niet alleen bij de meerwerkkeuzes profijt van, maar zeker ook tijdens het hele nieuwbouwproces. In de Kennisbank vind je een interessant artikel over de voordelen van een interieurontwerp vóór aanvang van het meerwerktraject. En met een mooi ontwerp maak je er ook nog eens echt jouw droomhuis van!

Jouw eigen thuis

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning draait dus veel om het maken van keuzes. Als je inzicht hebt in alle woonwensen en het beschikbare budget, dan kun je weloverwogen en verstandige keuzes maken. Een ding is zeker, met alle  meerwerkkeuzes kun je van een standaard huis jouw eigen thuis maken. Een unieke woning met een persoonlijke touche die helemaal past bij jouw gezinssituatie in een sfeer waar jij je helemaal thuis voelt. Dat is ook nog eens een belangrijk voordeel van nieuwbouw ;-)