Nieuwbouwappartement kopen, hoe werkt dát eigenlijk?
22 maart 2024 
5 min. leestijd

Nieuwbouwappartement kopen, hoe werkt dát eigenlijk?

Op dit moment wordt er in Nederland met man en macht gewerkt om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. Dit gebeurt onder andere door het ontwikkelen en bouwen van nieuwbouwwoningen. Dit kunnen woningen of appartementen zijn die in diverse typen, oppervlakten en prijzen worden aangeboden. Met name starters, alleenstaanden en senioren die actief zoekende zijn op de nieuwbouwmarkt, zitten met smart te wachten op een fijn appartement. Het liefst met een heerlijke buitenruimte en alle benodigde voorzieningen in de buurt. Maar hoe werkt de aankoop van een nieuwbouwappartement nu eigenlijk en waar moet je dan op letten? In deze blog vertel ik je er graag meer over!

Voordelen van nieuwbouw

Het kopen van nieuwbouw is vaak een bewuste keuze omdat het algemeen bekend is dat nieuwbouw veel voordelen heeft. Naast het duurzaam en energiezuinig wonen, vinden veel kopers het ook prettig om de woning naar eigen wens aan te kleden en in te richten. Dat een nieuwbouwwoning over het algemeen waardevast blijkt en de eerste jaren weinig onderhoud nodig heeft, zijn dat natuurlijk ook enorme pluspunten waardoor veel mensen voor nieuwbouw gaan.

Woonwensen en budget

Voordat de zoektocht naar een nieuwbouw appartement echt kan beginnen, is het belangrijk om eerst de woonwensen en de mogelijkheden voor financiering in kaart te brengen. Nu is de keuze misschien niet reuze op dit moment, maar toch is het goed om te weten wat de minimale wensen zijn voor de volgende woonstap. Een specifieke locatie, buitenruimte, garage, extra slaapkamer, voorzieningen in de buurt of openbaar vervoer kunnen dan een echte must have zijn.

Aankoop van nieuwbouw 

De aankoop van nieuwbouw werkt net even anders dan bestaande bouw, omdat de woning of het appartementencomplex nog gebouwd moet worden. Dit heeft onder andere invloed op de contractvorming en de wijze van financiering. Daarnaast bestaat bij nieuwbouw namelijk ook nog eens de mogelijkheid om het appartement helemaal naar eigen wens en smaak te maken met behulp van het meerwerk. De gekozen opties worden dan door de aannemer voor de oplevering uitgevoerd. Dit brengt vanzelfsprekend extra kosten met zich mee. Met deze punten in het achterhoofd is het fijn om vooraf goed inzicht te hebben in het beschikbare budget en de te verwachte kosten tijdens het hele nieuwbouwproces. Zo kun je met een gerust hart overgaan tot de aankoop.


"Nieuwe leennormen gunstig voor starters en alleenstaanden!"


Financiering van nieuwbouw

Zoals gezegd wordt bij nieuwbouw de financiering anders geregeld en hiervoor kun je gebruik maken van de nieuwbouwhypotheek. Hierbij wordt alles wat er nodig is om de woning van begin tot eind te financieren geregeld, inclusief het bouwdepot voor de betaling van de termijnfacturen. Sinds 1 januari 2024 zijn er nieuwe leennormen voor hypotheekverstrekking van kracht die gunstig kunnen zijn voor starters en alleenstaanden. Senioren hebben vaak overwaarde op hun huidige woning die kan worden ingezet. Een goed gesprek met een hypotheekadviseur brengt snel duidelijkheid over de mogelijkheden voor de aankoop van de nieuwe woning!

Verkoopstukken en contracten

Op de dag dat de woningen officieel in verkoop gaan, vaak digitaal of tijdens een start verkoop event, komen er heel veel verkoopstukken en contracten ter inzage beschikbaar. Belangrijke documenten waar je even de tijd voor mag nemen om die in alle rust te bestuderen. Heb je vragen, maak dan even een vragenlijstje voor de betrokken nieuwbouwmakelaar of kopersbegeleider. Zo weet je in ieder geval waar je voor tekent!

Bij de aankoop van nieuwbouw zijn o.a. onderstaande zaken belangrijk:

 • Koop- Aannemingsovereenkomst (K.A.O.)
 • Ontbindende- en Opschortende Voorwaarden
 • Technische Omschrijving (T.O.)
 • Meer- en minderwerklijsten
 • Nieuwbouwhypotheek met bouwdepot
 • Garantiecertificaat

Hierbij gaat de aandacht met name naar de contracten en andere documenten die van invloed (kunnen) zijn op de financiering, aankoop, meerwerk en de bouw. Dit zijn zaken die niet alleen voor de komende tijd van belang zijn, maar zeker ook voor de toekomst.


"Het kopen van een appartementsrecht, hoe werkt dát eigenlijk?"


Aankoop appartementsrecht

Maar hoe werk het nu specifiek bij de aankoop van een nieuwbouwappartement? Bij het kopen van een appartement koop je formeel een appartementsrecht. Dit heet zo omdat je na aankoop officieel eigenaar bent van een specifiek appartement binnen een appartementencomplex. Je bent dan tevens mede-eigenaar van het hele gebouw en krijgt exclusieve gebruiksrechten voor een specifiek deel van het gebouw. Jouw gekochte appartementsrecht. Het klinkt allemaal heel ingewikkeld, maar dit alles is goed vastgelegd in de verschillende juridische stukken die bij de start van de verkoop van het appartement beschikbaar zijn ter inzage.

Bij de aankoop van een nieuwbouw appartement(srecht) zijn daarnaast ook nog een aantal andere zaken om op te letten:

 • Vereniging van Eigenaren (VvE)
 • Maandelijkse servicekosten
 • Splitsingsakte
 • Splitsingstekening
 • Splitsingsreglement
 • Statuten en Huishoudelijk reglement
 • Gemeenschappelijk gebruik

Een nadere toelichting op bovenstaande punten vind je in dit Kennisbank artikel.

Appartementencomplex

Het kopen van een woning of een appartementsrecht is wel een wezenlijk verschil. Bij de aankoop van een woning is de grond, het huis en de tuin allemaal jouw eigendom en hoef je niets te delen. Als je een appartementsrecht hebt gekocht, dan is het gekochte appartement met toebehoren van jou, maar zijn er ook ruimtes in het appartementencomplex die gemeenschappelijk worden gebruikt. Denk hierbij aan de toegang tot het trappenhuis, lift, galerij, fietsenbergingen, parkeergarage en de eventuele vergaderzaal. Hiervoor zijn per appartementsrecht diverse rechten en plichten vastgesteld in de Splitsingsakte, het Splitsingsreglement, de Statuten en het Huishoudelijk Reglement. Belangrijke stukken dus! 

Servicekosten

Goed om te weten is dat je bij de aankoop van een appartementsrecht je automatisch lid wordt van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Als lid betaal je maandelijks de servicekosten, evenredig naar de grootte van jouw aandeel in het gebouw. De hoogte van de servicekosten per appartementsrecht is vastgelegd in de Splitsingsakte. Met deze opbrengsten wordt het onderhoud van het gebouw en de gemeenschappelijke ruimtes bekostigd.

Vereniging van Eigenaren (VvE)

Het onderhoud van het complex en de gemeenschappelijke voorzieningen wordt door de Vereniging van Eigenaren (VvE) uit de opbrengsten van de servicekosten geregeld en betaald. In de eerste jaren zullen er weinig onderhoudskosten zijn en kan er goed worden gespaard voor toekomstig onderhoud. In de ledenvergaderingen worden dit soort zaken gezamenlijk besproken en afgestemd. Het is goed om hiervan op de hoogte te blijven en inbreng in te hebben. Zo weet je in ieder geval hoe de vereniging ervoor staat en waar het geld aan wordt besteed!

Voordelen appartement

Het wonen in een appartementencomplex biedt zeker een aantal voordelen... De sociale controle van oplettende bewoners geeft voor veel mensen een gevoel van veilig en vertrouwd wonen. Het onderhoud aan het gebouw wordt gezamenlijk door de VvE geregeld en betaald. Daarnaast is vaak ook het energieverbruik erg laag omdat je omringd wordt door andere goed geïsoleerde appartementen. Doordat de meeste appartementen gelijkvloers zijn, is het voeren van het huishouden daardoor erg overzichtelijk. En last but nog least, in een appartementencomplex heb je altijd wel aanspraak. Mocht je dus hulp nodig hebben, dan is er altijd wel iemand in de buurt die je graag wil helpen!

Tot slot

Kortom, het wonen in een appartement heeft zo z’n voordelen, maar het vraagt vooraf even iets meer inspanningen om te weten hoe dát specifiek allemaal werkt met het kopen van een appartementsrecht. Maar daarvoor kun je heel goed terecht bij de betreffende Nieuwbouw-Experts zoals de hypotheekadviseur en natuurlijk de nieuwbouwmakelaar!