Moodboard

Hoe maak je een moodboard voor jouw nieuwbouwhuis?

Een moodboard (vertaling ‘sfeerbord’) is een eigen gemaakte sfeerimpressie, een visuele presentatie met afbeeldingen van meubels, stoffen, kleuren, vloeren, materialen en woonaccessoires. Een persoonlijke collage van jouw favoriete stijl en sfeer die je straks in je eigen interieur wilt laten terugkomen. Dit kan door het verzamelen van beelden uit tijdschriften, maar online kan dit ook heel goed op diverse inspiratie platformen. Maar wat is precies het doel van een moodboard en hoe maak je ze?

Inspiratie

Op een moodboard worden kleuren, vormen en materialen in een bepaalde stijl opgenomen die straks kunnen terugkomen in het interieur. Dit moodboard dient ter inspiratie en geeft puur een indruk van de sfeer die je mooi vindt in je interieur. Het is geen must, maar het geeft heel fijn een weergave van jouw smaak en wensen voor het interieur. Het is een superhandig hulpmiddel om jouw woonwensen te communiceren naar interieurstylisten of andere experts die jij inschakelt voor jouw interieur. Niets ligt vast, het maken van een moodboard dient puur ter inspiratie!

Moodboard maken

Om inspiratiebeelden te vinden voor jouw moodboard kun je beelden uit tijdschriften verzamelen en plakken op een foambord. Maar je kunt ook heel makkelijk gebruik maken van verschillende digital inspiratieplatformen zoals Pinterest of Canva. Hier kun je foto's verzamelen van meubels, stoffen, indelingen, teksten, vloerkleden, woonaccessoires, lampen, materialen en kleuren, die je als voorbeeld kunt gebruiken voor jouw toekomstige interieur. De oriëntatiefase is een mooie tijd om een moodboard te maken, dan heb je er het hele nieuwbouwproces profijt van ;-)

Kleuren

Kleuren in het interieur zijn ook heel bepalend voor de sfeer. Je kunt afgaan op de trendkleuren van dit moment, tijdloze kleuren kiezen of gaan voor de kleuren die terugkomen in de foto’s die je hebt verzameld. In het online programma Canva kun je ook heel eenvoudig mooie moodboards maken en de nieuwe kleuren van jouw interieur vastleggen.

Overeenkomsten

Moodboards van mannen en vrouwen kunnen erg van elkaar verschillen in kleur, materiaal en stijl. Maar als je ze naast elkaar legt, zijn er vast ook een aantal overeenkomsten te vinden die je dan kunt laten terugkomen. Zo kunnen beide stijlen gecombineerd worden zodat iedereen straks blij is met het nieuwe interieur.


TIP

Het moodboard kun je heel goed gebruiken in het gesprek met een interieurstylist als basis voor het indelingsplan en lichtplan. Wil je een grote woonkeuken, inbouwverlichting, openhaard, werkkamer of een aparte tv hoek. Dan kun je deze wensen hierin meenemen en de benodigde voorzieningen hiervoor treffen.