Raambekleding

Welke factoren zijn belangrijk bij het kiezen van raambekleding?

Bij het kiezen van raambekleding voor een nieuwbouwwoning kunnen verschillende factoren een rol spelen, zoals de grootte en locatie van de ramen, de gewenste mate van privacy en het lichtinval. Dan heb je ook nog te maken met je persoonlijke stijl en natuurlijk het beschikbare budget. Per ruimte in de woning kun je dan bekijken wat jouw wensen zijn en welke mogelijkheden je hebt voor bepaalde soorten ramen. Welke factoren nog meer belangrijk zijn bij het kiezen van raambekleding lees je in dit artikel. 

Waar moet ik op letten?

Bij de inrichting van een nieuwbouwhuis kun je kiezen uit verschillende raambekledingen. Met de volgende zaken kun je rekening houden:

  • Welke functie heeft de ruimte (slapen, douchen, werken)
  • Welke sfeer wil je de ruimte meegeven (warm, transparant, afgesloten)
  • Welke lichtinval heeft de ruimte en wat is gewenst (zonkant, verduisterend)
  • Welke soort ramen zijn het (draaikiepraam, vast raam)
  • Hoeveel ruimte is er beschikbaar (radiatoren, breedte kozijnen, inzet, opzet)
  • Is de ruimte privacy gevoelig (badkamer, woonkamer, slaapkamer)
  • Hoe praktisch moet de bekleding zijn (afneembaar, dagelijks gebruik)
  • Welke temperatuur is wenselijk in de ruimte (kou of warmte werend)
  • Welke bekleding is geschikt voor welk raam (dikte, elektrisch)
  • Etc.

Soorten raambekleding

Als je op pad gaat voor raambekleding, dan kom je verschillende soorten tegen. Jaloezieën (horizontaal of verticaal), gordijnen, vitrage, rolgordijnen, shutters, plisségordijnen, horren etc. Allemaal verkrijgbaar in verschillende soorten kwaliteit, kleuren, materialen, patronen, afwerking en prijzen.

Kleuren- en materialenstalen

Om inspiratie op te doen kan het helpen om woontijdschriften te bekijken of online inspiratie platformen zoals Pinterest te bezoeken. Het geeft je al een goed beeld van de mogelijkheden. Het opvragen van kleuren- en materialenstalen is een echte aanrader om het thuis nog eens rustig te bekijken en het kleurenpalet goed op elkaar af te stemmen.

Showroom en online

Na het opdoen van inspiratie kun je vervolgens langs de expert op het gebied van raambekleding om de mogelijkheden in het echt te bekijken. Het uitzoeken van raambekleding is (vaak) maatwerk, maar tegenwoordig kunnen experts heel goed advies geven en hulp bieden bij het inmeten tijdens een online videogesprek. Ook bij het kiezen van raambekleding kun je zelf weer per verdieping of ruimte de meest geschikte keuze maken naar eigen smaak en budget ;-)