Vloeren diverse kleuren

Welke vloerafwerkingen zijn geschikt voor een nieuwbouwhuis?

Tegenwoordig zijn er tal van mogelijkheden om de vloeren in een woning aan te kleden. Er zijn veel verschillende soorten vloerafwerkingen die hiervoor geschikt zijn, mede afhankelijk van de tijd die je hebt na oplevering, de ondergrond en het beschikbare budget. Ga je voor chique, onderhoudsvriendelijk of duurzaam? Tegenwoordig is er heel veel mogelijk, maar welke vloerafwerking is eigenlijk geschikt voor een nieuwbouwhuis? En waar moet je dan op letten?

Uitbesteden of zelf regelen

Voor de vloerafwerking (ook wel vloerbedekking genoemd) zijn er natuurlijk verschillende mogelijkheden. Van linoleum, laminaat, tapijt, tegels, hout, pvc etc. Elke ruimte heeft een functie en verdient een bijpassende vloer. Bij sommige aannemers kun je net zoals de wandafwerking ook de vloeren meteen via het meerwerk laten uitvoeren. Je kunt er ook voor kiezen om na oplevering je eigen vakman in te schakelen.

Mogelijkheden

Dat maakt het ook weer moeilijk, want er zijn tal van mogelijkheden voor de vloerafwerking. Hieronder staan de meest voorkomende opties op een rij inclusief de kenmerken:

PVC: Waterbestendig, gemakkelijk in onderhoud, beschikbaar in diverse kleuren en texturen.
Tegelvloer: Duurzaam, eenvoudig in onderhoud, beschikbaar in veel verschillende kleuren, materialen en patronen.
Parket: Chique uitstraling, verkrijgbaar in vele houtsoorten, patronen en afwerkingen.
Laminaat: Betaalbaar, makkelijk in onderhoud, klik of lijm, verkrijgbaar in diverse kleuren en texturen.
Marmoleum: Milieuvriendelijk, sterk en hygiënisch, verkrijgbaar in diverse kleuren en patronen.
Houten vloer: Natuurlijke uitstraling, verkrijgbaar in diverse soorten hout en afwerkingen.
Tapijt: Zacht, comfortabel, warm, beschikbaar in diverse kleuren, materialen, hoogtes en patronen.

Meer weten over de voordelen, nadelen en verschillende kenmerken van de diverse vloeren? Lees dan het kennisartikel met de Vloerengids van NORDIK.

Waar moet je op letten?

Bij het uitzoeken van de vloeren is er een belangrijk aandachtspunt. Namelijk dat je rekening moet houden met eventuele vloerverwarming. Sommige materialen geleiden minder goed de warmte, maar tegenwoordig zijn er genoeg keuzes die hier al speciaal voor gemaakt zijn. Wat dan de meest praktische en duurzame oplossing is, dat kun je het beste met de vakman bespreken. Op basis daarvan kun je dan een weloverwogen beslissing hierin nemen.

Keuzes maken per ruimte

De keuzes die je maakt welke vloer je kiest in welke ruimte is natuurlijk sterk afhankelijk van persoonlijke smaak, de ondergrond, het budget, de functie van de ruimte en bovenal praktische overwegingen. Informeer bij de vakman naar de specifieke eigenschappen van de verschillende soorten en en of dit voor jouw situatie ook geschikt is. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om per verdieping of ruimte andere keuzes te maken. Zo kun je slim omgaan met je budget ;-)

Kleuren- en materialenstalen

Als je dan toch aan het rondkijken bent, vergeet dan niet een aantal kleuren- en materialenstalen op te vragen! Hierdoor krijg je een beter beeld van de kwaliteit, kun je kijken of het matcht met de rest van het interieur en zeker ook de kleur eens goed bekijken bij daglicht.


TIP

Heb je de gastblog van NORDIK. al gelezen? Zij zijn specialist op het gebied van kwaliteit vloerbedekking en wandbekleding, een echte nieuwbouw-expert ;-)