Nordik Collage

Vloerengids: Hoe kies ik vloeren voor mijn nieuwbouwwoning?

Je hebt jouw nieuwbouwwoning aangekocht, super leuk & spannend! Nu begint het pas echt en waarschijnlijk stapelen meteen al de eerste dilemma’s zich voor je op. Geen stress! In dit artikel beginnen we bij de basis van jouw nieuwbouw huis, namelijk de vloer. Het uitkiezen van de vloer is misschien wel een van de meest bepalende keuzes voor de stijl en het gevoel dat je krijgt in de woning. Belangrijk dus om hier alle mogelijke opties te overwegen, in dit artikel bespreken we de 8 meest voorkomende vloeren voor jouw nieuwbouwhuis. 

Alles over het kiezen van nieuwe vloeren voor jouw nieuwbouwhuis lees je in dit kennisartikel dat mogelijk is gemaakt door NORDIK.

Overweeg deze 8 populaire vloeren voor jouw nieuwbouwwoning

In deze Vloerengids gaan we de 8 meest gekozen typen vloerbedekking voor je belichten. We beginnen bij de opbouw en het materiaal van iedere vloer, daarna de voor- & nadelen en ook zullen wij je een duidelijk overzicht geven van de belangrijkste eigenschappen van de verschillende vloeren.

  1. Tapijt
  2. PVC
  3. Hout (parket)
  4. Laminaat
  5. Vloertegels
  6. Vinyl (rollen)
  7. Woonbeton
  8. Gietvloeren

Kamerbreed Tapijt 

Tapijt is een veelgebruikte vloerbedekking, wanneer dit wordt toegepast in een volledige ruimte spreekt men van kamerbreed tapijt. Het is zeer geschikt in zowel huiselijke als commerciële ruimtes. Binnen kamerbreed tapijt heb je grote prijsverschillen, dit heeft voornamelijk met het gebruikte materiaal en de kwaliteit hiervan te maken.

Een nadeel van tapijt is dat het moeilijker is om schoon te maken dan harde vloeren. Daarnaast kan het sneller vlekken en geuren vasthouden. Regelmatig stofzuigen en professionele reiniging kunnen helpen om tapijt schoon en fris te houden.

Vaak denken mensen dat tapijt zorgt voor veel stof in een ruimte, dit klopt niet helemaal. Bij een harde vloerbedekking als laminaat of PVC blijft stof juist liggen en zweeft het door de ruimte. Op tapijt blijft stof juist liggen, dit zorgt ervoor dat het de luchtkwaliteit verbeterd, het stof kun je vervolgens gemakkelijk opzuigen uit het tapijt. Zorg je niet goed voor je tapijt en stofzuig je het niet regelmatig, dan wordt een tapijt logischerwijs wel stoffig.

Vandaag de dag zien we tapijt nog het meeste op de bovenverdieping(en) en op de slaapkamer(s). Dit omdat dit vaak de plek is waar je niks meer aan je voeten hebt en juist hier dat warme en huiselijke gevoel zo belangrijk is. Een veel gekozen combinatie is beneden een harde vloerbedekking als PVC met op de 1e & 2e verdieping kamerbreed tapijt. Voor de installatie van kamerbreed tapijt is het aan te raden om dit door een professional uit te laten voeren.PVC Vloer

Ze zijn vandaag de dag niet meer weg te denken uit een modern interieur, een PVC vloer. Dit type vloer dankt haar naam aan het materiaal waarvan het gemaakt is: polyvinylchloride (PVC). Dit materiaal heeft de eigenschap dat het enorm sterk, duurzaam en waterbestendig is, zo is het uitermate geschikt in woningen en op commerciële locaties omdat het erg slijtvast is en vlekken er niet intrekken.

Een van de voordelen van een PVC vloer is dat deze gemakkelijk schoon te maken is en erg weinig onderhoud vereist. Daarnaast zijn PVC vloeren geluiddempend, dit komt de akoestiek in een ruimte ten goede. Ten slotte zijn pvc vloeren enorm slijtvast, dit betekend dat ze het erg goed doen in drukbezochte ruimten of gewoon super lang mooi blijven in een woning.

PVC vloeren zijn er in allerlei maten, vormen, kleuren en designs te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan PVC tegels, PVC met een betonlook, PVC met een houtdesign en misschien wel het populairst: de visgraat PVC vloer. Wat betreft de installatiewijze heb je ook keuze, je kunt gaan voor een click PVC dat je gemakkelijk zelf zou kunnen installeren, te verlijmen (dryback) is een PVC variant waarbij de stroken op de ondergrond worden verlijmd. Daarnaast zijn er nog andere innovaties als Loose Lay wat een zwevende vloer is.


Houten Vloer (parket)

Wellicht één van de oudste vormen van vloerbedekking zijn houten vloeren, vaak ook parketvloeren genoemd. Dit type vloerbedekking vormt nog steeds de basis van veel van de moderne vloertypen, denk aan alle PVC visgraat vloeren bijvoorbeeld.

Een houten vloer is een tijdloze keuze en past met haar warme & natuurlijke karakter goed in zowel klassieke als moderne interieurstijlen. Een groot voordeel van een parketvloer is dat deze enorm sterk en slijtvast zijn. Een ander voordeel van een vloer van hout is dat deze vaak ‘hypoallergeen’ zijn, dit houdt in dat ze geen plek aan huisstofmijt, schimmels of andere allergenen bieden om zich te nestelen. Dit is ideaal voor mensen met hevige allergieën.

Wel is onderhoud bij een houten vloer ontzettend belangrijk, met het juiste onderhoud kan een houten vloer vele tientallen jaren mooi blijven. Naast het vele onderhoud is het ook nadelig dat een houten vloer gevoelig is voor temperatuurverschillen en vocht. Bijvoorbeeld een lekkage die te laat wordt ontdekt kan funest zijn voor de vloer. Het zelf leggen van een parketvloer zonder ervaring raden wij af. Mocht je een houten vloer willen doe je er verstandig aan om een parketteur in te schakelen.

Laminaat Vloer

Wie kent het niet, laminaat ziet men al vele jaren veel gebruikt worden in woningen. Laminaat wordt veelal vervaardigd uit verschillende samengeperste lagen van verschillenden soorten kunststof en hout. De optiek van laminaat varieert tussen een uitstraling van hout, steen of tegels, maar dan tegen een fractie van de kosten.

De installatie van laminaat vereist geen professionele stoffeerder of installateur. Laminaat heeft namelijk meestal een kliksysteem waardoor de planken vrij eenvoudig in elkaar geklikt kunnen worden, dit is een van de grootste redenen waardoor dit type vloer zo populair is. Binnen laminaat bestaat er een groot verschil in prijs, maar ook in kwaliteit.

Een aantal nadelige eigenschappen van laminaat zijn dat alleen de toplaag licht vochtbestendig is en de vloer een ‘tik-geluid’ heeft als je eroverheen loopt. Daarnaast zijn er beperkte reparatiemogelijkheden als er schade is aan de laminaat vloer.

Kortom, mocht je op zoek zijn naar een hout-, steen- of betonlook vloer en met een beperkt budget zit dan kan een laminaat vloer een optie voor je zijn.


Hoe maak je de juiste keuze voor de vloeren van jouw nieuwbouwwoning? Met de Vloerengids van NORDIK.!

Vloertegels

Vloertegels zijn al eeuwen lang over de hele wereld erg populair voor gebruik in woningen. Dit omdat ze een hoop aangename eigenschappen hebben voor het gebruik in woningen. De belangrijkste voordelen zijn de hoge slijtvastheid, bestand tegen krassen & vlekken, waterbestendigheid en tegels zijn gemakkelijk schoon te maken.

De 4 meest voorkomende soorten tegels zijn: keramische tegels, porseleinen tegels, natuurstenen tegels & betontegels. De mogelijkheden wat betreft vormen, afmetingen, designs & kleuren zijn eindeloos. Hierdoor passen vloertegels bij elk interieur. Daarnaast kunnen tegels op de vloer ook gelegd worden in verschillende patronen.

Tegels van zichzelf voelen niet warm aan, woon je in een warmer klimaat is dat juist ideaal, maar in Nederland minder. Combineer je vloertegels met vloerverwarming dan is dit wel een erg goede combinatie. Vloertegels geleiden de warmte namelijk erg goed. Zonder ervaring is het ten zeerste af te raden om vloertegels zelf te installeren. Dit is erg specialistisch werk & er kan een hoop misgaan tijdens het proces.Vinyl Vloeren

Wanneer we het over een vinyl vloer hebben dan bedoelen we hiermee vinyl rollen. Dit is in de basis hetzelfde materiaal als PVC, maar dan een stuk flexibeler. Praat men over vinyl planken dan wordt PVC bedoelt. Vinyl rollen worden net als PVC gemaakt van polyvinylchloride. Dit materiaal staat erom bekend dat het super sterk, duurzaam en watervast is.

Vinylrollen zijn verkrijgbaar op verschillende breedtes, vaak 200 en 400 CM. Het scala aan designs, kleuren, patronen en texturen is enorm breed. De geluiddempende en isolerende factor zijn net als bij PVC goed. Ideaal dus als het gebruikt wordt in een nieuwbouw appartement. Een voordeel van vinyl rollen is dat dit, op de buitenrand na een naadloze afwerking is. Mocht je dus de voordelen van PVC willen, maar een naadloze afwerking dan zijn vinyl vellen een goede optie. Tevens zijn vinylrollen een stuk goedkoper in zowel de aanschaf als de installatie in vergelijk met PVC stroken. Je kunt vinyl rollen zelf installeren, maar om er zeker van te zijn dat het goed gebeurd kun je het beste een professional inschakelen.

Woonbeton

Woonbeton is een vloerafwerking die in opkomst is, zeker in moderne nieuwbouwwoningen en commerciële ruimtes. Woonbeton is een slijtvast materiaal dat bestaat uit een mengsel van cement, water, zand en kleurstof. Een van de fijne eigenschappen van woonbeton is dat het een volledig naadloze afwerking heeft, hierdoor is het gemakkelijk schoon te maken. Ook kan er zich zo minder vuil en stof verzamelen dan bij andere vloerbedekkingen.

Woonbeton is een veelzijdig materiaal dat in een breed scala aan verschillende afwerkingen en kleuren verkrijgbaar is. Het kan bijvoorbeeld worden gepolijst tot een gladde en glanzende afwerking of worden afgewerkt met een ruwer oppervlak voor een meer natuurlijke en rustieke uitstraling.

Hoewel woonbeton slijtvast en duurzaam is, heeft het ook nadelen. Het kan gevoelig zijn voor barsten en scheuren als het niet op de juiste manier wordt geïnstalleerd of als het blootgesteld wordt aan extreme temperaturen of vochtigheid. Daarnaast kan het, als het niet goed wordt geïsoleerd, leiden tot een koude ondergrond en een hogere energierekening. Het is mogelijk om woonbeton en vloerverwarming te combineren.

Mocht je overwegen om woonbeton te kiezen dan is het belangrijk om met een vakman de voor- en nadelen te bespreken voor jouw specifieke situatie. Als u overweegt om woonbeton als vloerbedekking te gebruiken, is het belangrijk om te overleggen met een professionele installateur en de voor- en nadelen af te wegen voordat u een beslissing neemt. Woonbeton kan een aantrekkelijke en duurzame keuze zijn voor uw huis of bedrijf, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het op de juiste manier wordt geïnstalleerd en onderhouden om ervoor te zorgen dat het lang meegaat en er goed uitziet.

Gietvloeren

Een gietvloer is een naadloze en egale vloer die direct gegoten wordt op een ondervloer. Gietvloeren die gebruikt worden in woningen zijn een vrij nieuwe trend en is erg populair vanwege de moderne uitstraling, het onderhoudsgemak en de duurzaamheid van de vloer. Gietvloeren zijn leverbaar in vele verschillende kleuren en afwerkingen. Vaak kunnen ze naar eigen wens worden aangepast aan elke interieurstijl of bijvoorbeeld zogeheten flakes of vegen in e vloer worden verwerkt.

Gietvloeren worden meestal gemaakt van epoxy, polyurethaan (PU), maar ook woonbeton is een vorm van een gietvloer. Epoxy gietvloeren zijn iets harder en sterker dan PU gietvloeren en zijn ideaal voor zware industriële toepassingen. Polyurethaan gietvloeren zijn flexibeler en zachter en zijn daardoor beter geschikt voor woningen. Gietvloeren zijn volledig naadloos, waardoor ze gemakkelijk schoon te maken zijn en zeer weinig onderhoud vereisen. Daarnaast zijn ze ook bestand tegen vlekken, krassen en slijtage. Bovendien zijn gietvloeren waterdicht en kunnen ze hierdoor worden gebruikt in vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens.

Het aanbrengen van een gietvloer is een complex proces dat zeker weten door een professional uitgevoerd moet worden uitgevoerd.Plinten

Een belangrijk onderdeel van de afwerking van de vloer zijn de plinten, al is je vloer nog zo mooi, als de plinten niet goed zijn gezet of afgewerkt, dan zal het resultaat niet perfect zijn. Bij NORDIK. zijn we ervan overtuigd dat schoonheid in de details zit! Bij de meeste type vloerbekleding is het standaard dat er een plint gebruikt dient te worden voor een mooie afwerking. Behalve bij woonbeton en kamerbreed tapijt is dit niet vereist, maar wel vaak het mooist.

Belangrijk bij het afwerken van een vloer met een plint is het afkitten van de boven en onderzijde belangrijk. Bij NORDIK. kitten wij een plint zowel aan de boven- als de onderzijde af. De bovenkant die overloopt op de muur kitten we af met een schilderskit en de onderkant met een watervaste kit (niet bij alle typen vloeren hetzelfde).

TIP: Door de bovenste kitlaag over te schilderen in de zelfde kleur als de muur blijft er geen stof plakken op de kitrand.

Overzichtelijk: De belangrijkste eigenschappen

In onderstaande tabel hebben we over alle besproken vloeren een overzicht gemaakt van de voor- en nadelen per eigenschap. Met deze tabel kun je een begin maken met het wegstrepen van verschillende opties voor de vloer in jouw nieuwbouwwoning.


Hoe kies ik mijn nieuwe vloeren voor mijn nieuwbouwhuis?

Je weet nu van de meest voorkomende vloertypen de belangrijkste voordelen en nadelen. Nu is het zaak dat je voor jezelf gaat kijken welk soort vloer het beste bij jouw woonwensen past. Wil je in verschillende ruimten een ander gevoel creëren dan kunnen combinaties van verschillende vloertypen in je nieuwbouwwoning een goede oplossing zijn. Zo kun je bijvoorbeeld in de keuken kiezen voor vloertegels met een onderhoudsvrije PVC vloer in de woonkamer. Wil je op de slaapkamer een knus & huiselijk gevoel creëren dan kun je er hier voor kiezen om daar kamerbreed tapijt te nemen.

We hopen dat bovenstaande toelichting en de tabel jou in ieder geval een overzicht biedt dat je kunt gebruiken tijdens het uitkiezen van jouw nieuwe vloer. Natuurlijk is dit slechts de basis van de materie over alle typen vloeren. Mocht je advies willen over welke vloer het beste bij jouw woonwensen past dan kun je vrijblijvend contact met ons opnemen. Een van onze nieuwbouw vakmannen helpt je graag verder!

Voor meer informatie ben je van harte welkom op de website van NORDIK.


PS.
Alle beelden gebruikt in dit kennisartikel zijn uit het assortiment van NORDIK. Hebben wij een productgroep niet in het assortiment dan is daar ook geen foto van gebruikt.