Wandafwerking

Hoe kies je de wandafwerking voor een nieuwbouwwoning?

Voor de wandafwerking van een woning zijn er natuurlijk verschillende mogelijkheden, dit hangt af van smaak en budget. Je kunt de wanden laten stucen, behangen (print en structuur), sausen (kleuren), latex spuiten (gladde muur en plafond) of voorzien van glasvlies, beton cire, renovlies of spuitspack (kleur en zichtbare korrel). Dit kun je laten uitvoeren via het meerwerk van de aannemer of je kunt na oplevering het zelf doen en/of je eigen vakman inschakelen. Maar hoe kies je nu de wandafwerking die bij jouw nieuwbouwwoning past en waar moet je dan op letten? 

Stucwerk

Als het gaat om de wandafwerking in nieuwbouwwoningen, dan is stucen nog steeds de meest gemaakte keuze. Strak, wit afgewerkte wanden die na de tijd kunnen worden voorzien van de gewenste kleur. Ook daarin zijn nog een aantal keuzes te maken, traditioneel stucwerk, latexspuitwerk, spackspuitwerk of dunpleisterwerk. Met de hedendaagse bouw en de netjes afgewerkte wanden bij oplevering is er tegenwoordig veel meer mogelijk dan vroeger.  

Behang

Tegenwoordig zijn er ook een aantal bekende merken die een geweldig goot aanbod bieden in de keuze voor behang. Dat zijn onder andere Arte Muurbekleding en Eijffinger.  Deze partijen bieden unieke soorten, kwaliteit behang in allerlei kleuren, vormen en materialen. Hiermee kun je van een kale witte muur echt een eyecatcher maken ;-)

Ventileren

Bij nieuwbouwwoningen dien je na oplevering er nog wel rekening mee te houden dat de wanden nog zeer vochtig zijn. Goed ventileren is daarbij van groot belang. Wat dan de meest praktische en duurzame oplossing is, dat kun je het beste met de vakman bespreken. Op basis daarvan kun je dan een weloverwogen beslissing hierin nemen.  

Expert

Laat je goed informeren door een expert die alle mogelijkheden kan toelichten en goed advies kan geven voor jouw situatie. Bekijk dan de voordelen en nadelen, wat vind je mooi, om welke ruimte gaat het, hoe intensief is het gebruik en wat is het gereserveerde budget. Je kunt per verdieping bekijken wat dan de beste keuze is. 

Zelf doen of uitbesteden

Het zijn allemaal keuzes. Ben je zelf creatief of heb je een handige kennissenkring? Bedenk dan goed welke zaken je zelf kunt doen en welke je graag wilt laten uitvoeren door de vakman. Gemak dient de mens en van een duurzame investering heb je vaak jaren lang plezier. Aan elke keuze hangt natuurlijk weer een prijskaartje ;-)


TIP

Heb je de gastblog van Afbouw Slegers al gelezen? Zij zijn specialist op het gebied van diverse soorten kwaliteit stucwerk, een echte nieuwbouw-expert ;-)