Bureau laptop

Wat is een Start Verkoop?

Deze vooraankondiging heb je vast al wel eens ergens voorbij zien komen. 'Zet deze datum alvast in je agenda, want dan is de Start Verkoop!' Maar wat is dat nu eigenlijk een Start Verkoop? Een Start Verkoop is het officiële moment dat de nieuwbouwwoningen in verkoop gaan. Als een nieuwbouwproject in verkoop gaat, wordt dit door de verkopende partij ruim van te voren aangekondigd. Tot die tijd worden er telkens nieuwe verkoopstukken op de projectwebsite gepubliceerd of aan het persoonlijke woningaccount toegevoegd, zodat je goed bent voorbereid als de verkoop officieel start.

Start Verkoop

Vaak worden er start verkoopevenementen georganiseerd waarbij alle betrokken partijen aanwezig zijn om alle vragen te beantwoorden. Denk bijvoorbeeld aan de projectontwikkelaar, architect, makelaar en aannemer. Maar tegenwoordig gaat de start verkoop ook heel eenvoudig online en kun je daar al je vragen stellen.

Op de dag van de verkoop zijn o.a. de volgende verkoop- en contractstukken ter inzage beschikbaar:

 • Verkoopbrochure
 • Verkooptekeningen
 • Juridische situatietekening
 • Meer- en minderwerklijsten
 • Keukenbrochure
 • Badkamerbrochure
 • Technische Omschrijving (T.O.)
 • Concept contractstukken (K.A.O. en Leveringsakte)
 • Stukken Vereniging van Eigenaren (V.V.E.)
 • Garantiestukken
 • Etc.

Inschrijving en sluiting

Op de dag van de verkoop staan al deze contractstukken online zodat je ze thuis op je gemak goed kunt bestuderen. Vanaf dat moment gaat de inschrijfperiode in en krijg je vaak een week de tijd om jouw favoriete bouwnummer(s) door te geven. Dan wordt tevens de sluitingsdatum gecommuniceerd, zodat je weet tot welke datum en tijdstip je jouw definitieve keuze(s) kunt doorgeven. De zogenoemde inschrijftermijn.

Financiële check

Soms kan door de projectontwikkelaar worden gevraagd om een financiële check van de hypotheekverstrekker in te dienen, waarin deze bevestigt dat je de betreffende nieuwbouwwoning kunt financieren. Dit is een extra zekerheid voor de verkopende partij en tegelijkertijd weet jij ook als koper dat je de woning kunt betalen.

Toewijzing

Na sluiting van de inschrijftermijn vindt de toewijzing plaats en worden de bouwnummers door de verkopende partij(en) toegewezen. Hierna krijgt iedereen bericht of en zo ja welk bouwnummer er is toegewezen. Als je de gelukkige bent en een bouwnummer toegewezen hebt gekregen, dan kun je dat zien als een reservering en heb je enkele dagen de tijd om deze optie te accepteren. Pas dan ben je officieel optant en ga je het verdere nieuwbouwproces doorlopen.

Belangrijk moment

De Start Verkoop is dus voor alle partijen een belangrijk en spannend moment! Enerzijds voor de verkopende partij omdat zij alle stukken gereed moeten hebben om de kandidaat-kopers goed te kunnen informeren, de website moet zijn bijgewerkt met de actuele stukken en iedereen paraat staat voor een eventueel Start Verkoop event. Anderzijds voor de aankopende partij om te kijken of zij na inschrijving een woning krijgen toegewezen. Spannende tijden ;-)