Interieur Mae Design

Zelf jouw nieuwbouwwoning inrichten met deze 5 stappen

Gefeliciteerd! Je hebt een nieuwbouwwoning gekocht. Wanneer alle grote beslissingen omtrent de bouw zijn genomen, kun je na gaan denken over het inrichten. Iets wat soms nog best lastig kan zijn, want in feite heb je alleen nog maar de plattegrond gezien. Hoe richt je een ruimte in waar je nog nooit bent geweest en waar je je nog geen voorstelling van kunt maken? Van een interieurontwerper gespecialiseerd in nieuwbouwwoningen ontvang je hierbij het recept om in 5 stappen een warm thuis te maken.

Alles over het inrichten van jouw nieuwbouwhuis in 5 stappen lees je in dit kennisartikel dat mogelijk is gemaakt door Mae Design.

Het 5 stappenplan

Met onderstaand stappenplan kun je zelf aan de slag met het inrichten van jouw nieuwbouwwoning.

Stap 1: Breng je woonwensen in kaart

Om het gewenste resultaat te bereiken, is het belangrijk dat je je woonwensen van tevoren goed in kaart brengt. Wie gaat er gebruik maken van welke ruimte en wat wordt daar wanneer gedaan? Welke stijl wil je graag terug laten komen en welk budget is hiervoor beschikbaar? Een handig hulpmiddel hiervoor is het Programma van Eisen, dat je makkelijk terug kunt vinden op internet.

Stap 2: Maak een moodboard

Wanneer je op zoek gaat naar de juiste sfeer voor jullie woning, is de kans groot dat je verdwaalt in de zee van mooie interieurplaatjes op social media. Er is immers ook zoveel leuks te vinden. Wat hierbij kan helpen, is het kiezen van een bepaalde stijl en dit als leidraad gebruiken. Ga je voor industrieel, bohemien of Scandinavisch bijvoorbeeld? Uiteraard kan je hiervan afwijken, maar wanneer je het even kwijt bent is het makkelijk om hierop terug te haken. Maak vervolgens een moodboard van alle plaatjes die jou aanspreken en binnen jouw gekozen stijl vallen.

Stap 3: Maak een kleuren- en materialenplan

Nu je de stijl en sfeer helder voor jezelf hebt, is het tijd om dit te gaan vertalen naar jouw interieur. Welke kleuren kies je? Kleuren roepen bij iedereen een ander gevoel op. Kies één of twee basiskleuren uit en werk verder met wat accentkleuren voor wat contrast. Test je muurkleuren altijd met wat kleurtesters uit, want ze vallen in iedere ruimte anders uit. Leg alle gekozen kleuren bij elkaar en voeg vervolgens materialen toe die je mooi vindt. Denk aan linnen, hout, beton, leer, baksteen, you name it! Alles om de sfeer te creëren die jou het ‘wow-effect’ geeft.

Stap 4: Maak een meubelplan

Het leukste, maar ook het meest tricky onderdeel van het inrichten van je woning: Het kiezen van meubels. Meubels zijn immers één van de prijzigste onderdelen van je interieur en dus wil je grote miskopen voorkomen. Maak hier van tevoren dus ook wederom een goed plan voor. Het kan helpen om dit te laten visualiseren door middel van een fotorealistische 3D impressie. Kies tijdloze basismeubels, zodat je ze niet het liefst volgend jaar weer wil vervangen en voeg hier wat accenten aan toe met accessoires. En vergeet een mooie eyecatcher niet!

Stap 5: Maak een verlichtingsplan

En last but not least: Het maken van een verlichtingsplan. Deze stap wordt vaak vergeten en dat is ontzettend zonde. Wat heb je immers aan al je mooie meubelen en materialen als ze niet in het juiste licht worden gezet? Een weldoordacht lichtplan is de kers op de taart van je interieur en haalt echt het beste uit je woning. Sta eens stil bij je lichtbehoefte en de functie die bepaalde plekken in huis vervullen. Denk hierbij aan lezen, tv-kijken, slapen, et cetera. Koppel hier vervolgens basis-, functionele, accent- en sfeerverlichting aan en ga op zoek naar de juiste armaturen en bijbehorende lichtbronnen.

Mae Design

Natuurlijk zijn er nog tal van elementen die hier niet beschreven staan zoals het kiezen van een vloer, muur- en raambekleding en de finishing touch: Accessoires. We begrijpen dat alle bovenstaande stappen overweldigend kunnen zijn. Kun jij hier wel wat professionele hulp bij gebruiken? Of wil je jouw eigen ideeën visueel krijgen vóórdat je grote beslissingen neemt? Bij Mae Design helpen we je graag verder!


Voor meer informatie ben je van harte welkom op de website van Mae Design.