Interieurplan

Wat is het doel van een indelingsplan?

De plattegronden van een nieuwbouwhuis zijn vaak goed doordacht, maar meestal ook wel standaard. Niets mis met een basic indeling, maar er zijn ook vele andere manieren om een woning in te delen en hier een creatieve aanvulling aan te geven. Wil je het net even anders en je eigen draai eraan geven, dan kun je door een interieurstylist een indelingsplan laten maken op basis van de plattegronden van jouw nieuwbouwwoning. Maar wat is eigenlijk het doel van een indelingsplan?

Woonwensen

Om het nieuwbouwproces goed van start te gaan is het maken van een Woonwensen- en Prioriteitenlijstje altijd een goed begin. Maar zeker ook het (laten) maken van een concept Indelingsplan aan het begin van het traject is heel waardevol. Voor beide geldt dat je op basis hiervan snel kunt schakelen en direct de juiste keuzes kunt maken. Je weet dan precies wat er nodig is om de ideale indeling te maken die voldoet aan jouw wensen.

Indelingsplan

Voor veel nieuwbouwkopers is het lastig om op basis van de plattegronden zich voor te stellen hoe de woning is het echt zal zijn, laat staan om deze optimaal in te richten. Een interieurstylist kan je helpen om op basis van jouw woonwensen en de plattegronden een indelingsplan voor je maken. In dit plan wordt dan de toekomstige indeling de woning visueel gemaakt, zodat je precies kunt zien hoe de ruimte efficiënt kan worden ingedeeld, waar welke meubels komen en welke verlichting waar gewenst is. Dit plan geeft je dus heel veel inzichten die je tijdens hele nieuwbouwproces kunt gebruiken om bewuste keuzes te maken voor het meerwerk en bij de aankoop van de inrichting voor de woning.

Belangrijke factoren

Bij het maken van een indelingsplan wordt goed nagedacht over het zo efficiënt mogelijk inrichten van het hele huisMet kleine aanpassingen in de ruimte krijg je soms al verrassend leuke indelingen die meerwaarde geven aan het huis. Maar er zijn wel een aantal factoren waar rekening mee moet worden gehouden.

Belangrijke factoren voor het indelingsplan:

 • Woonwensen
 • Functies van de ruimtes
 • Dagelijkse looproute
 • Gewenste grootte van de ruimtes
 • Gebruiksvriendelijkheid
 • Positie ramen en deuren
 • Zonligging / lichtinval / verlichting
 • Opbergruimte
 • Optimale opstelling meubilair
 • Aansluitpunten
 • Zichtlijnen voor ruimtelijkheid
 • Etc.

Zo te zien is dat een hele lijst waar je aan moet denken om een goed indelingsplan te maken. Het is echt een vak apart!

Kopersbegeleider

Rekening houdend met bovenstaande zaken wordt dan door de interieurstylist de meest praktische indeling gemaakt. Hierbij kan het zijn dat er binnenwandjes moeten worden verplaatst, dat er inbouwkasten moeten worden gemaakt of dat er extra aansluitpunten voor elektra nodig zijn. Voor aanpassingen aan de plattegronden kun je in overleg met de kopersbegeleider kijken wat de mogelijkheden zijn en deze laten meenemen in het meerwerk. Staat het niet op de koperkeuze lijst? Als je het vriendelijk vraagt, dan kan er vaak heel veel ;-)


TIP

Heb je gevoel voor interieur en ben je creatief? Dan kan het online programma Floorplanner ook iets voor je zijn. Plattegrond uploaden, natekenen en inrichten. Zo krijg je echt een goed beeld van de mogelijkheden! Ben je niet zo handig, dan kun je ook hulp inroepen van een interieurstylist die gespecialiseerd is in nieuwbouw!

Het indelingsplan is een belangrijk hulpmiddel tijdens het hele nieuwbouwproces, het geeft je houvast bij het maken van keuzes. Uit de praktijk blijkt dat het laten maken van een Indelingsplan zijn investering meer dan waard is. Beter vooraf een expert laten meekijken, dan achteraf spijt hebben en allerlei aanpassingen moeten doen die extra geld kosten.