Gastblog tuinontwerp

Welke soorten tuinbeplanting zijn geschikt voor een nieuwbouwtuin?

Bij het laten maken van een tuinontwerp zijn er tienduizenden planten om uit te kiezen. In Nederland hebben we gelukkig een divers scala aan struiken, bloemen en bomen verkrijgbaar die we in een tuin kunnen opnemen. Maar welke beplanting past bij de stijl die je in gedachten hebt? Met een goed tuinontwerp en bijpassend beplantingsplan kun je van A tot Z worden ontzorgd bij het realiseren van jouw nieuwbouwtuin. Welke planten wil jij zeker terug zien in jouw tuin?

Alles over de verschillende beplantingssoorten voor een nieuwbouwtuin lees je in dit kennisartikel dat mogelijk is gemaakt door Patrick Veenstra Tuinontwerp.

In dit artikel vind je een overzicht van diverse soorten tuinbeplanting met daarbij een uitleg over het eindresultaat en de eventuele voordelen en nadelen.

Bomen

Vrijwel iedere tuin heeft wel een paar bomen. Deze kunnen variëren van kleine bomen tot hele grote varianten, afhankelijk van hoeveel ruimte er beschikbaar is. Bomen zorgen voor schaduw en verkoeling. Daarnaast zijn ze enorme blikvangers die een tuin erg imposant laten lijken.

Heesters

Heesters zijn struiken die variëren in grootte tussen een paar centimeter tot enkele meters hoog. Het is maar net wat je mooi vindt en wat past in de tuin. Dergelijke struiken bieden kleur, structuur en textuur aan de tuin en zijn daarnaast goed voor de biodiversiteit.

Vaste planten

Planten die het hele jaar door zichtbaar zijn noemen we vaste planten. Deze zijn perfect voor borders en bloembedden. Er zijn talloze planten te gebruiken in dit soort borders. Afhankelijk van de wensen kunnen dit schaduwplanten zijn of sierlijke, kleurrijke struiken. Perfect om de tuin een natuurlijke scheiding te geven met de straat of de tuin van de buren.

Siergrassen

Siergrassen geven beweging en elegantie aan de beplanting in uw tuin. Ze bewegen in de wind en zien er prachtig uit in alle weersomstandigheden. Siergrassen komen in allerlei soorten en maten, zodat dit effect bij iedere tuinstijl past.

Waterplanten

Ook op het water kunnen veel planten groeien. Ben je van plan een vijver te plaatsen in de tuin? Waterplanten zoals waterlelies, hoornblad of waterviolier, voegen veel dynamiek toe aan een vijver. Daarnaast zorgen ze voor een natuurlijk habitat voor vissen, kikkers en vogels.

"De tuinstijl, natuurlijke interactie tussen de beplanting, onderhoud, tuinligging en eigen voorkeuren zijn bepalend voor het ontwerp!"


Welke beplanting past bij welke stijl?

Welke beplanting passend is verschilt per tuinstijl, maar ook de ruimte, zonligging en indeling van de tuin zijn bepalend voor welke planten gebruikt kunnen worden. Hieronder volgt een korte uitleg per tuinstijl.

Bij Engelse tuinen wordt vaak een natuurlijke maar georganiseerde look overgebracht, waarbij vooral bloeiende planten dus goed passen, denk hierbij aan rozen, lavendel of viooltjes.

Modernistisch tuinen worden vaak voorzien van planten die makkelijker te zijn onderhouden. Gras, coniferen en bamboe zijn voorbeelden van veelgebruikte planten in moderne tuinen, vaak geplaatst in plantenbakken om de ‘clean’ look te behouden.

In Cottage tuinen kun je een organische, haast rommelige look verwachten. Planten die goed bij deze stijl passen zijn bijvoorbeeld stokrozen, grote overwoekerende struiken, viooltjes en veel gras.

Voor nette Franse tuinen passen planten die makkelijk te trimmen zijn. Zo behoud je de strakke, georganiseerde uitstraling die zo goed bij de Franse stijl past. Heggen, topiary, buxus of taxus zijn voorbeelden van beplanting die zich hier goed voor lenen.

Natuurlijk gebruik je voor Mediterraanse tuinen vooral planten die waar mogelijk uit het Middellandse Zeegebied afkomstig zijn. Deze passen het beste bij de natuursteen materialen die hiervoor veel gebruikt worden. Een paar voorbeelden zijn lavendel, olijf- of citrusbomen en de agapanthus.Concluderend:

Welke tuinbeplanting kies jij?

Wel is het belangrijk om goed na te denken over het beplantingsplan. Niet alle planten gaan namelijk goed samen; de wortels in de grond, hoogte van de plant boven de grond en natuurlijke interacties tussen de beplanting bepaalt hoe jouw tuin er uiteindelijk uit komt te zien. Houd ook rekening met het onderhouden van uw tuin; een grasveld maaien is nou eenmaal minder werk dan bonsai-boompjes ;-)

Patrick Veenstra Tuinontwerp

Met deze kennis over de verschillende beplantingssoorten heb je misschien al een goede indruk gekregen voor de gewenste beplanting van jouw nieuwbouwtuin. Natuurlijk ben je niet verplicht om tussen deze stijlen en beplantingssoorten te kiezen. We kunnen altijd samen kijken naar welke planten je mooi vindt en met onze ervaring kun je erop rekenen dat we samen tot een prachtig ontwerp komen. Bij Patrick Veenstra Tuinontwerp helpen wij je graag met al je vragen over het laten maken van een tuinontwerp en bijpassend beplantingsplan voor jouw nieuwbouwwoning.

Voor meer informatie ben je van harte welkom op de website van Patrick Veenstra Tuinontwerp.