Nieuwbouwtuin

Waarom is een tuinontwerp bij nieuwbouw aan te raden?

Het voordeel van een nieuwbouwtuin is dat je alles naar eigen wens mag invullen en dat je materialen en kleuren kunt afstemmen op de woning. Bestrating voor de terrassen, hagen voor de afscheiding, sierbomen, verlichting voor de overkapping, siergras, grind, plantenbakken en een stukje gras voor de kinderen. Maar wat geldt voor binnen, is eigenlijk ook voor buiten van toepassing. Het creëren van eenheid en gezelligheid in de tuin en de verbinding leggen tussen buiten en binnen. Het is niet voor niets dat nieuwbouwkopers een tuinontwerp laten maken. Dit geeft niet alleen direct meerwaarde aan het huis, maar het biedt zeker een aantal voordelen tijdens het hele nieuwbouwproces. Maar waarom is het laten maken van een tuinontwerp aan te raden?

Tuinontwerp

Bij het kopen van een nieuwbouwhuis zijn er al heel veel dingen die je graag geregeld wilt hebben voor de aankleding en inrichting van en rondom het huis. Het laten maken van een tuinontwerp komt dan vaak niet op de eerste plaats. Maar als je een tuinontwerp laat maken, dan biedt dat al veel inzichten en voordelen. Je weet al globaal hoe de tuin eruit komt te zien, welke zaken er nog geregeld moeten worden en welk kosten hiermee gemoeid gaan. Zo kun kun je tijdens het hele nieuwbouwproces al profijt hebben van het vroegtijdig laten maken van een tuinontwerp.

Meerwerk

Een van de voordelen van het laten maken van een tuinontwerp is, dat bepaalde zaken al kunnen worden meegenomen in het meerwerk via de aannemer. Denk hierbij aan het afgraven van de grond, de aanleg van elektraleidingen voor de verlichting van de overkapping of buitenkeuken, geïntegreerde regenton en de buitenkraan. Het naderhand regelen is vaak niet praktisch en zeker niet kosteloos.

Waarom een tuinexpert?

Bij de inrichting van een nieuwbouwtuin zijn er al een aantal zaken waar je vooraf rekening mee moet houden:

 • Hoe wordt de tuin opgeleverd?
 • Moet de tuin nog worden afgegraven?
 • Wat is de zonligging?
 • Staan er al schuttingen vanuit de bouw?
 • Welke indeling is optimaal?
 • Wat is de verdeling tussen bestrating en beplanting?
 • Wil je een overkapping?
 • Is verlichting gewenst in de tuin?
 • Wat is de verdeling aarde en zand?
 • Wat is het budget?
 • Etc.

Kortom, er zijn een heleboel factoren die belangrijk zijn om te weten zodat je tijdens het hele nieuwbouwproces je daar al rekening mee kunt houden. Een tuinexpert gespecialiseerd in nieuwbouwtuinen heeft ervaring hiermee en kan je hierbij goed adviseren en voorzien van praktische tips voor planning en uitvoering.

Duurzaam

Tegenwoordig is er veel aandacht voor duurzame tuinen. Veel groen is goed voor de afwatering en de regenton vangt het schone regenwater op voor de beplanting. En als je dan weet waar de beplanting en terrassen komen, dan kun je ook de verdeling van de aarde en het zand direct goed regelen. En het liefste nog voordat de schuttingen staan. Het is niet alleen het voordeel dat de tuin qua ontwerp mooi aansluit bij de woning, maar er zijn ook een aantal zaken in het proces die ervoor kunnen zorgen dat alles in 1 keer goed en duurzaam geregeld wordt ;-)


TIP

Het laten maken van een tuinontwerp heeft zo zijn voordelen. Bekijk je Woonwensen- en Prioriteitenlijst nog eens. Misschien kun je de grote lijnen al voorbereiden en kun je op een later moment de aanleg en inrichting verder afmaken. Je bent natuurlijk ook afhankelijk in welk seizoen de nieuwbouwwoning wordt opgeleverd.

Meer weten over het laten maken van een tuinontwerp? Bekijk dan eens de gastblog van Patrick Veenstra Tuinontwerp, hij kan je er alles over vertellen!