Gastblog tuinontwerp

Uit welke tuinstijlen kan ik kiezen voor een nieuwbouwtuin?

Net een nieuwbouwwoning gekocht of ga je binnenkort de aankoop afronden? Allereerst natuurlijk gefeliciteerd met deze geweldige stap! Binnenkort kun je gaan genieten van de vrijheid die je nodig hebt in de huidige fase van jouw leven. Een tuinontwerp biedt ook die vrijheid, doordat er optimaal gebruik kan worden gemaakt van alle beschikbare ruimte in de nieuwe achtertuin en/of voortuin. Zo verandert een kale tuin in een paradijs voor jong en oud. Aan welke stijl geef jij de voorkeur?

Alles over de mogelijke stijlen van een nieuwbouwtuin lees je in dit kennisartikel dat mogelijk is gemaakt door Patrick Veenstra Tuinontwerp.

De verschillende stijlen van een tuinontwerp 

Tuinen komen in allerlei diverse stijlen voor. Dit maakt ons werk zo leuk! We begrijpen dat je misschien nog geen volledig beeld hebt van alle verschillende soorten tuinen die wij kunnen ontwerpen. Hieronder verklaren we daarom ter inspiratie graag een aantal stijlen die populair zijn in Nederland en die ook geschikt zijn voor een nieuwbouwtuin.

Moderne tuin

Een moderne tuin laten ontwerpen doe je als je houdt van een simplistische look, maar zeker niet saai. Vaak gekenmerkt door hardere oppervlakken zoals steen of hout, samenhangend in strakke vormen en een praktische indeling. Moderne tuinen passen vaak goed bij nieuwbouwwoningen omdat de principes in veel gevallen overeenkomen.

Engelse tuin

Voor een formeel en chique ogende tuin kun je kiezen voor de Engelse stijl. Hierbij staat symmetrie centraal, met georganiseerde bedden, gazonnen en struiken. Het geheel heeft vaak een organische uitstraling waarbij de natuur voorop staat, maar het totaalbeeld toch georganiseerd en netjes overkomt. 

Franse tuin

De Franse tuinen staan bekend om geometrische patronen, strakke lijnen en vaak perfect getrimde heggen - vaak met een fontein, standbeeld of een ander kenmerk als centrale blikvanger. Franse tuinen - net als het land van origine - worden vaak met de woorden ‘elegant’ en ‘stijlvol’ omschreven.

Mediterraanse tuin

Het Middellandse Zeegebied is een bron van inspiratie voor het ontwerpen van een prachtige, kleurrijke tuin. Hoewel we in Nederland de hoge temperaturen en heerlijke zon niet altijd mee hebben, kunnen we de stijl van deze Mediterraanse tuinen wel nabootsen. Grijze, grauwe stenen en harde materialen komen zelden voor; de natuurlijke en kleurrijke uitstraling wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld natuursteen in combinatie met de juiste beplanting, zoals lavendel of olijfbomen.


Cottage tuin

De Engelse stijl staat bekend om een natuurlijke, maar toch georganiseerde uitstraling. Bij een Cottage-tuin is deze organisatie wat minder aanwezig. Dit leidt tot een organische look. Bomen, planten en struiken die op een natuurlijke manier groeien geven uw tuin een informele en ontspannen sfeer.

Japanse tuin

De Japanse stijl komt in Nederland iets minder vaak voor. In deze stijl lijkt de tuin op een miniatuurlandschap, waar de balans tussen mens en natuur centraal staat. Rust en harmonie zijn belangrijke eigenschappen van de Japanse stijl, met een vijver met brug, bonsai-bomen en stenen paden als vaak terugkerende elementen.

Patrick Veenstra Tuinontwerp

Met deze kennis over mogelijke tuinstijlen heb je misschien al wel een kleine voorkeur gekregen. Nog niet helemaal zeker welke tuinstijl je het mooist vindt? Of ben je benieuwd naar andere voorbeelden van tuinontwerpen? Bezoek dan onze website voor meer inspiratie en informatie. Ben je enthousiast, dan kunnen wij je in een vrijblijvend kennismakingsgesprek ook het één en ander laten zien en leggen we graag uit wat de voordelen en eventuele nadelen zijn van alle verschillende stijlen.

Voor meer informatie ben je van harte welkom op de website van Patrick Veenstra Tuinontwerp