Keuzes maken

Wat is nu precies meerwerk en minderwerk?

Een nieuwbouwwoning wordt tegenwoordig al met een hele goede basisuitrusting te koop aangeboden. Alles wat in de koopsom is inbegrepen is misschien een beetje basic, maar voldoet zeker aan de laatste trends en vereisten. Mocht je dat niet voldoende vinden, dan kun je de woning tegen meerprijs door de aannemer laten upgraden. Wellicht kun je bepaalde werkzaamheden zelf uitvoeren, dan kun je ervoor kiezen om deze zaken te laten vervallen. Dat is het voordeel van een nieuwbouwwoning, je mag heel veel dingen zelf bepalen en naar eigen wens en smaak uitzoeken. Deze aanpassingen aan de basis woning kun je laten uitvoeren via de meer- en minderwerklijsten. Maar wat is nu precies meer- en minderwerk? 

Upgraden of downgraden

Door de verkopende partij, projectontwikkelaar en aannemer, wordt de nieuwbouwwoning in de basis al goed aangekleed met alle benodigde voorzieningen. Om het huis nog comfortabeler te maken en helemaal naar eigen wens in te richten en aan te kleden, bestaat de mogelijkheid om de woning te upgraden of te downgraden. Dit kan door te kiezen uit een ruime keuze aan meerwerkopties dat tegen meerprijs kan worden aangeschaft en uitgevoerd. Of zaken die je zelf wilt regelen en/of uitvoeren te laten vervallen via de minderwerklijst. Upgraden of downgraden van jouw nieuwbouwhuis kun je dus doen via de meer- en minderwerklijsten. 

Meerwerk

Bij nieuwbouw kun je het huis nog comfortabeler, luxer en eigen maken door te kiezen voor een uitbouw, het verplaatsen van wanden voor een grotere badkamer of slaapkamer, extra stopcontacten, dakramen, extra elektragroepen, binnendeuren en de vloer- en wandafwerking. Deze extra werkzaamheden (meerwerkopties) kun je door de aannemer vóór oplevering laten uitvoeren, dit noemt men meerwerk en daar zijn dus extra (meerwerk)kosten aan verbonden.

Minderwerk

Ben je handig of heb je klussers in de vriendenkring, dan kun je bepaalde zaken ook ná oplevering deels zelf doen en kun je dat aangeven op de meer- en minderwerklijsten. Je krijgt hiervoor dan een bepaalde vergoeding omdat de aannemer dit werk niet hoeft uit te voeren. Dat heet minderwerk. Soms wordt er ook voor gekozen om alles zelf te doen, dan kan de woning casco worden opgeleverd. De keuzes voor het meer- en minderwerk worden vastgelegd in de zogenoemde koperskeuzelijsten.

Ruwbouw

Bij de meer- en minderwerklijsten wordt ook nog onderscheid gemaakt in aanpassingen voor de ruwbouw en de afbouw. Zoals de naam al doet vermoeden gaat ruwbouw over (grote) aanpassingen die van invloed zijn bij de bouw aan de fundering, gevel, muren, vloeren en het dak. Denk hierbij aan de keuze voor de uitbouw, dakkapellen, openslaande deuren naar de tuin, isoleren berging, de buitenkraan, zolderindeling, dichte trap en het vergroten warmwater voorraadvat. De ruwbouw is klaar als de woning helemaal wind- en waterdicht is.

Afbouw

Bij afbouw zijn het meer de (kleine) zaken die na de ruwbouw nog kunnen worden aangepast of toegevoegd. Zoals de keuze voor duurzamere systemen, extra isolatie, het plaatsen van binnenwanden, de regenton, de afwerking van de wanden en vloeren, de dakramen, andere binnen kozijnen, binnendeuren, deurbeslag, extra elektragroepen, lichtpunten en stopcontacten. Dat verklaart ook dat hier een andere sluitingsdatum voor geldt.

Badkamer

Het sanitair en tegelwerk voor de badkamer en het toilet is vaak standaard opgenomen. Zijn er wensen om dit te upgraden, dan is er in de showroom van de badkamerspecialist nog veel meer te kiezen. Andere tegels, luxer sanitair, grotere wastafel of bad en andere douchedeuren. Hier zijn vanzelfsprekend kosten aan verbonden en dit wordt goed vastgelegd in de offerte, zodat voor beide partijen helder is wat is afgesproken en wat de kosten hiervoor zijn. De aannemer zorgt er dan voor dat de badkamer en het toilet volgens afspraak gereed zijn bij de oplevering.

Keuken

Voor de keuken geldt vaak hetzelfde. De projectontwikkelaar heeft per woning al een bepaald type keuken uitgezocht die in de koopsom is inbegrepen. Bepaalde wijzigingen in de opstelling, aanpassingen in de keukenapparatuur of het toevoegen van een kookeiland zijn allemaal bespreekbaar. In de showroom van de keukenspecialist kan de droomkeuken worden samengesteld. Ook hier zijn logischerwijs extra kosten aan verbonden, deze aanpassingen en de uiteindelijke prijs wordt goed vastgelegd in de offerte en door beide partijen ondertekend.


TIP

Bij het aanschaffen van meerwerk is het in acht nemen van het beschikbare budget van groot belang. De keuzes voor meerwerkopties zijn vaak groter dan het budget, bedenk goed welke zaken praktisch zijn om direct door de aannemer te laten uitvoeren. Het Woonwensen- en Prioriteitenlijstje dat je eerder in het proces hebt gemaakt kan je daar heel goed bij helpen!