Groene vinkjes

Waarom een bouwkundige inschakelen bij de oplevering?

Hier heb je al die tijd naartoe geleefd, de vooroplevering en officiële oplevering van jouw nieuwbouwhuis. Als een nieuwbouwwoning bijna wordt opgeleverd, dan word je door de aannemer uitgenodigd voor een vooroplevering. Dan is de woning nog niet helemaal klaar, maar dan kun je wel al door de woning lopen om te kijken of alles naar wens is. Enige tijd daarna vindt je de officiële oplevering plaats, dan is het raadzaam om een bouwkundige mee te nemen. Maar waarom zou je een bouwkundige inschakelen?

Vooroplevering

Tijdens de Vooroplevering mag je de woning van boven tot onder bekijken. Zijn er dan nog zaken die aandacht verdienen, dan heeft de aannemer nog enkele weken tijd om de woning naar volle tevredenheid van de nieuwe bewoners op te leveren. Het is handig om de Koperskeuzelijsten mee te nemen, dan kun je alvast kijken of het meerwerk naar wens is uitgevoerd.

Oplevering

Dan is het tijd voor de officiële Oplevering. Voor dit moment is het handig om een Bouwkundige in te schakelen die de Opleveringskeuring kan verzorgen. Deze expert is op de hoogte van de nieuwbouwregels, weet precies waar hij of zij op moet letten en geeft tips voor onderhoud van de woning. Samen met de aannemer en de bouwkundige loop je dan door de woning om te controleren of alles conform de contractstukken en op het juiste afwerkingsniveau is opgeleverd. Hiervoor wordt door de Bouwkundige een Opleveringsrapport opgesteld waarin de laatste herstelpunten worden vastgelegd. Als het Opleveringsrapport is opgemaakt, wordt het meterstandenformulier nog ingevuld en vindt de sleuteloverdracht plaats. De woning is dan officieel van jou!   

Laatste opleverpunten

De aannemer zal deze laatste opleverpunten op korte termijn in orde maken. Mocht dit niet het geval zijn, dan heb je altijd nog de bankgarantie of 5% regeling in het depot bij de notaris achter de hand tot dat alles naar volle tevredenheid is opgelost.

Voor meer info over of het regelen van een bouwkundige vind je op de website van Vereniging Eigen Huis