Nutsvoorzieningen nieuwbouw

Wie regelt nutsvoorzieningen voor een nieuwbouwwoning?

Bij de bouw van nieuwbouwwoningen zijn de woningen nog niet aangesloten op de nutsvoorzieningen. Zonder deze aansluitingen in de woning nog niet bewoonbaar. Maar wat zijn nu precies nutsvoorzieningen, wie regelt deze voorzieningen voor de nieuwbouwwoningen in een nieuwbouwproject en waar moet je nog rekening mee houden? Meer over de nutsvoorzieningen lees je in dit artikel...

Wat zijn nutsvoorzieningen?

Een nieuwbouwwoning wordt bij de bouw voorzien van diverse aansluitingen, dit worden ook wel nutsvoorzieningen genoemd. Nutsvoorzieningen zijn aansluitingen van bijvoorbeeld water, elektra, warmte en internet op de nieuwe woning. Zonder deze aansluitingen is de woning nog niet bewoonbaar. Op de bouwlocatie zie je dan ook vaak de (tijdelijke) elektriciteitskasten staan en de gekleurde buizen liggen voor de aansluitingen van de nutsvoorzieningen op de woningen.

Wie regelt de nutsvoorzieningen?

Bij nieuwbouw worden deze (tijdelijke) basisaansluitingen veelal geregeld door de aannemer, dit noemen ze bouwaansluitingen. Tijdens de bouw kunnen deze aansluitingen indien nodig al door de aannemer worden gebruikt om de woning (af) te bouwen. Het kan dus zijn dat de meterstanden bij de sleuteloverdracht niet precies op 0 staan.

Permanente aansluitingen

Tijdens de bouw worden zoals gezegd de tijdelijke aansluitingen aangelegd. Bij de oplevering van de woning worden deze aansluitingen omgezet naar een permanente aansluiting. Dit wordt veelal door de aannemer geregeld met de nutsbedrijven in de betreffende regio. Mocht je willen overstappen naar een ander nutsbedrijf van jouw voorkeur, dan kun je dat vanzelfsprekend zelf regelen.

Wanneer koper verantwoordelijk voor kosten? 

Vanaf het moment van de sleuteloverdracht word je als nieuwbouwkoper ook daadwerkelijk eigenaar van de woning. En als eigenaar ben je vanaf dat moment ook verantwoordelijk voor de kosten van alle nutsvoorzieningen die zijn aangesloten op jouw nieuwe woning. Daarom is het belangrijk om bij de officiële oplevering van de woning een meterstandenformulier in te vullen.

Opname meterstanden

Bij de oplevering wordt door partijen een zogenoemd meterstandenformulier ingevuld en door beide partijen ondertekend. Hiermee is duidelijk vastgelegd wat de gebruikskosten zijn vóór en ná oplevering. Het gebruik vóor oplevering komt voor rekening van de aannemer, de kosten vanaf het moment van de oplevering zijn voor koper. Deze meterstanden worden doorgegeven aan de betreffende nutsbedrijven waarna de verrekening plaatsvindt.


TIP

Het wordt vaak aangeraden om bij de officiële oplevering van de woning een bouwkundige mee te nemen. Deze Nieuwbouw-Expert kan naast de Opleveringskeuring ook het meterstandenformulier verzorgen. Tijdens de rondgang door de woning kan de bouwkundige ook nog eens goed advies geven over alle aansluitingen en voorzieningen in de nieuwe woning. Win-Win!