Verzekering

Welke verzekeringen zijn belangrijk voor een nieuwbouwhuis?

Bij het kopen van een woning, bestaande bouw of nieuwbouw, is het raadzaam om advies in te winnen over de mogelijkheden van de verschillende verzekeringen. Niet alle verzekeringen zijn verplicht, maar het is goed om je er toch eens in te verdiepen wat voor jouw situatie wenselijk is. Een ongeluk zit in een klein hoekje en dan is het fijn als je ergens op terug kunt vallen.

Soorten verzekeringen

Voorbeelden van verzekeringen die bij het kopen van een (nieuwbouw)huis van belang (kunnen) zijn:

Opstalverzekering

Hiermee verzeker je eventuele schade aan je woning en verzeker je het bedrag dat nodig is om jouw woning weer op te bouwen op dezelfde plek en in dezelfde staat. Dit wordt ook wel eens de woonhuisverzekering genoemd. Deze verzekering wordt meestal verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker.

Inboedelverzekering

Dit is een verzekering waarmee je de inboedel in je huis verzekert tegen schade en diefstal. De inboedel, ook wel huisraad genoemd, zijn alle losse zaken die zich in een opstal bevinden. Hierbij ben je dus verzekert tegen schade aan de spullen in je huis. 

TIP! Voldoet je woning aan het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW), dan ontvang je bij sommige verzekeraars een korting op de premie van de inboedelverzekering!!

Overlijdensrisicoverzekering

Waarschijnlijk niet de eerste verzekering waar je aan denkt, maar zeker niet de onbelangrijkste. Als je samen met je partner een huis koopt en jullie hebben kinderen, dan zorgt deze verzekering ervoor dat zij de hypotheek kunnen blijven betalen en niet in financiële moeilijkheden komen als je komt te overlijden. Sluit je een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie), dan is deze verzekering verplicht.

Aansprakelijkheidsverzekering

Deze aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die jij per ongeluk aan spullen van een ander hebt veroorzaakt, schade die is ontstaan doordat iemand door jou gewond is geraakt en tevens schade die door jouw bezittingen zijn veroorzaakt. Dus een verzekering voor schade aan bezittingen en personen (letselschade).

Rechtsbijstandverzekering

Soms zijn conflicten onvermijdelijk en dan ben je blij met deze rechtsbijstandverzekering. Heb je een meningsverschil met de aannemer, dan kun je met deze verzekering kosteloos advies inwinnen, heb je recht op juridisch hulp en ben je verzekerd voor kosten bij juridische conflicten.

Woonlastenverzekering

Mocht je onverhoopt arbeidsongeschikt of werkloos worden, dan kun je met deze woonlastenverzekering een gedeelte van je hypotheek blijven betalen. Als je verzekerd bent via jouw werkgever of je kunt dit zelf bekostigen, dan is deze verzekering niet nodig.

Kortom, sommige verzekeringen zijn verplicht, anderen dienen als extra zekerheid. Bij diverse verzekeringen heb je verschillende dekkingen, laat je dus goed informeren welke verzekeringen voor jou van belang kunnen zijn bij de aankoop van een nieuwbouwhuis!


TIP

Let op! Nieuwbouwwijken zijn geliefd bij inbrekers. In de nog onbewoonde woningen liggen vaak waardevolle zaken en materialen. Check goed hoe jouw verzekering omgaat met tijdelijke leegstand en voorkom verrassingen.