Checklist

Wat is een (Voor)Oplevering van een nieuwbouwhuis?

Als je een nieuwbouwhuis hebt gekocht en de bouw is gestart, dan ontvang je van de aannemer regelmatig een nieuwsbrief met de laatste update over de bouw. Hiermee word je dan op de hoogte gebracht van de bouwactiviteiten, kijkdagen op de bouwlocatie en natuurlijk de vooroplevering en officiële oplevering van de woning. Maar wat is dat nu precies een (voor)oplevering van een nieuwbouwwoning? 

Vooroplevering

Aan het einde van de bouw word je door de aannemer uitgenodigd voor een Vooroplevering. Tijdens deze Vooroplevering kun je samen met de aannemer rondom en door de woning lopen met als doel om alvast de woningen te controleren op gebreken en afwijkingen. Tevens check je of het meerwerk is uitgevoerd zoals is afgesproken. Mochten er zaken niet naar wens zijn, dan heeft de aannemer nog even de tijd om deze aandachtspunten te verhelpen zodat alles voor de officiële oplevering geregeld is.

Waar moet ik op letten tijdens de (voor)oplevering? 

Tijdens de vooroplevering als de oplevering kun je o.a. letten op de volgende zaken:

Buitenkant:

 • Check de uitvoering van het meer- en minderwerk buiten
 • Check dak, dakbedekking (pannen) en zonnepanelen
 • Check buitenmuren, uitbouw en erker
 • Check dakkapellen, dakramen en buitenkraantje

Binnenkant:

 • Check de uitvoering van het meer- en minderwerk binnen
 • Check alle installaties op type, werking en vraag uitleg over de werking
 • Check de meterkast (evt. extra groepen) en elektriciteit
 • Check of toilet(ten) goed doorspoelen
 • Check beschadigingen op ramen, deuren, kozijnen, sanitair, tegels etc.
 • Check of er geen lekkages of vochtplekken zijn
 • Check of ramen en deuren goed open en dicht gaan
 • Check hang- en sluitwerk
 • Check kitranden in badkamer en toilet(ten)


Oplevering

Op de dag van de officiële oplevering loop je nogmaals met de aannemer rondom en door de woning. Het is het raadzaam om dit keer een bouwkundige in te schakelen die als nieuwbouw expert de opleveringskeuring kan verzorgen en het opleveringsrapport kan opstellen. In dit rapport worden alle gebreken, beschadigingen en andere opleveringspunten opgenomen en aan het einde gezamenlijk ondertekend. Zo weet de aannemer welke zaken hij nog op korte termijn moet verhelpen tot het geheel naar wens van de koper is.

Sleuteloverdracht en meterstanden

Als het opleveringsrapport is opgemaakt, worden de meterstanden opgenomen middels het meterstandenformulier, zo weet je precies per wanneer jij verantwoordelijk bent voor de kosten van de nutsvoorzieningen. Daarna vindt dan de sleuteloverdracht plaats en ben jij vanaf dat moment de officiële eigenaar van de nieuwe woning!

Opleverpunten

De Vooroplevering vindt vaak plaats een aantal weken voor de officiële oplevering, dit kan natuurlijk per aannemer verschillen. De aannemer heeft na de officiële oplevering officieel nog 3 maanden de tijd om alle opleverpunten te verhelpen. Dit heeft te maken met de 5% regeling die in depot staat bij de notaris of de bankgarantie die door de aannemer is afgegeven, mocht deze zijn afspraken binnen deze termijn van 3 maanden niet nakomen. In de praktijk heeft de aannemer niet zoveel tijd nodig en worden de opleverpunten binnen afzienbare tijd naar tevredenheid opgelost. Uitzonderingen daargelaten ;-)


TIPS

Neem de tijd en kijk kritisch. Alle punten die je ná de oplevering nog tegenkomt zijn voor eigen risico en rekening.

Neem de definitieve meer- en minderwerklijsten mee, zo kun je goed bekijken of alle werkzaamheden volgens afspraak zijn uitgevoerd.

Bezoek als dat even kan ook regelmatig de bouwlocatie om de vorderingen te bekijken. Neem dan ook gerust foto’s en kijk of alles volgens afspraak verloopt.