Droomhuis

Wat doet een nieuwbouwmakelaar?

Het kopen van een nieuwbouwhuis werkt net weer even anders dan bij een bestaande woning. Er zijn verschillen in de zoektocht, koopsom, inschrijving, oplevering en contractvorming. Niet voor niets dus dat er nieuwbouwmakelaars bestaan die specialistische kennis hebben van nieuwbouw en alles kunnen vertellen over bouwlocaties, (toekomstige) nieuwbouwprojecten, nieuwbouwwoningen, nieuwbouwproces, contractvorming en regelgeving. De nieuwbouwmakelaar is de expert bij de aankoop van jouw nieuwbouwhuis!

Lokaal bekend

De verkopende nieuwbouwmakelaar is lokaal zeer bekend en weet goed wat er leeft in de directe omgeving. Hij is vanaf het begin al nauw betrokken bij het nieuwbouwproject, over de woningen wordt hij goed geïnformeerd en weet nagenoeg alles hierover te vertellen. Hiermee behartigt de nieuwbouwmakelaar de belangen van de projectontwikkelaar.

Woningaanbod

Tegenwoordig worden nieuwbouwwoningen op verschillende manieren te koop aangeboden. Het nieuwe woningaanbod is vaak te vinden op de welbekende huizensite Funda, op de website van de verkopende nieuwbouwmakelaar en op de projectwebsite van de projectontwikkelaar. De nieuwbouwmakelaar plaatst het woningaanbod uitgebreid op Funda en is daarmee het aanspreekpunt voor kandidaat kopers. Voor alle vragen over de omgeving, huidig en toekomstig woningaanbod, een specifiek project en de verschillende soorten woningen kun je dan bij deze makelaar terecht. Het komt wel eens voor dat er twee nieuwbouwmakelaars worden aangesteld, afhankelijk van de grootte van het project.

Verkoopgesprek

Als enige tijd na start verkoop de woningen worden toegewezen en de opties zijn verstrekt, dan vinden daarna de verkoopgesprekken met de makelaar plaats. Deze legt de verdere procedure uit en vertelt alles over de woning die is toegewezen. Vooraf is het handig om een vragenlijstje te maken, zo ga je goed voorbereid naar het verkoopgesprek en kun je niets vergeten.

Koop-Aannemingsovereenkomst

Mocht de aankoop definitief doorgaan, dan wordt door beide partijen (verkoper en koper) de Koop- Aannemingsovereenkomst (KAO) getekend. Dit kan tegenwoordig heel goed digitaal of op verzoek live bij de makelaar op kantoor.

Expert

Kortom, de nieuwbouwmakelaar is de steun en toeverlaat van de projectontwikkelaar als het om de verkoop gaat en neemt daarmee veel werk uit handen. Voor de kandidaat kopers is hij de expert waar je moet zijn voor alle ins en outs over het betreffende nieuwbouwproject en voor de zoektocht naar jouw favoriete nieuwbouw droomhuis!