Rijwoning zonnepanelen

Wat zijn de voordelen van nieuwbouw?

Het kopen van een nieuwbouwhuis is vaak een bewuste keuze. Dit komt omdat het kopen van nieuwbouw veel voordelen heeft in vergelijk met het kopen van een bestaande woning. Ondanks dat er soms lang(er) moet worden gewacht tot de oplevering en er andere kosten mee gemoeid gaan, is nieuwbouw door velen heel geliefd. Hieronder zetten wij de voordelen van nieuwbouw even op een rijtje.

Vaste koopsom (v.o.n.)

Eén van de voordelen van nieuwbouw is, dat de woningen een vaste koopsom hebben en deze prijs is v.o.n. (vrij op naam). Dit betekent dat de verkoper de kosten voor zijn rekening neemt voor de overdrachtsbelasting, de notariskosten voor de akte van levering en de kadasterkosten voor het inschrijven van de leveringsakte. Je weet dus precies waar je aan toe bent, welke kosten voor jouw rekening zijn en hoeveel budget je nog over hebt voor het gewenste meerwerk en voor het aankleden en inrichten van de woning. Kosten voor het afsluiten van de hypotheek, de notariskosten voor de opmaak van de hypotheekakte en de kadasterkosten voor het inschrijven van de hypotheekakte dient de koper nog wel zelf te betalen.

Nieuwbouwhypotheek

Een koopwoning dient meestal gefinancierd te worden en speciaal voor nieuwbouw is er een nieuwbouwhypotheek in het leven geroepen. Dit biedt op meerdere vlakken voordeel voor kopers van een nieuwbouwhuis, waarbij je onder andere wordt beloond met een aantrekkelijke rente omdat je een energiezuinige woning koopt.

Eigen wens en smaak

Een ander bijkomstig voordeel is dat je bij nieuwbouw alles zelf mag bepalen. Van indeling, aankleding tot de inrichting. Je bent dus niet afhankelijk van de smaak van anderen, want jij bepaalt zelf de kleur van de keuken, de inrichting van de badkamer, de aankleding van de vloeren en wanden en de tuininrichting. Het wordt echt jouw droomhuis!

Weinig (groot) onderhoud

Als je eigenaar bent van een koopwoning, dan dien je altijd rekening te houden met kosten voor het onderhoud. Denk hierbij aan het schilderwerk, het onderhouden van de warmte installaties, het vervangen van huishoudelijk apparatuur en algemeen onderhoud. Het voordeel van nieuwbouw is dat alles spiksplinternieuw is en je de eerste jaren weinig tot geen (groot) onderhoud hebt en bijna overal garantie op zit. In die jaren kun je dus mooi een potje opbouwen voor straks als je het wel nodig hebt.

Milieuvriendelijk, duurzaam en energiezuinig

Het voornaamste voordeel van nieuwbouw is wel dat de woningen tegenwoordig duurzaam, milieuvriendelijk, gasloos en energiezuinig worden gebouwd. De woningen zijn goed geïsoleerd, voorzien van vloerverwarming en een warmtepomp. Deze zaken bieden voordeel in koude en in warme tijden, dat scheelt aanzienlijk in de energiekosten. 

Nieuwbouw- en Veiligheidseisen

Nieuwbouwwoningen worden gebouwd volgens de laatste nieuwbouw-eisen en voldoen altijd aan de laatst geldende veiligheidseisen. Ze zijn dan standaard uitgerust met de allernieuwste voorzieningen zoals een goed werkend rookalarm en inbraak werend hang- en sluitwerk met Politiekeurmerk Veilig Wonen.  

Geliefd in de woningmarkt

Een laatste, niet onbelangrijk punt is dat nieuwbouw geliefd is op de woningmarkt. Nieuwbouwhuizen worden duurzaam gebouwd, de onderhoudskosten zijn vrij laag en de woningen zijn al aangekleed en ingericht volgens de laatste trends en voorzieningen. Ook bij (eventuele) verkoop van de woning zijn dit belangrijke verkoopargumenten

Kortom, het kopen van een nieuwbouwwoning biedt echt veel voordelen!