Tweekapper

Wat is een Woonwensen- en Prioriteitenlijstje?

Bij de zoektocht naar een nieuwbouwhuis is het belangrijk om goed inzicht te krijgen in de woonwensen en het beschikbare budget. Want als je weet wat jouw woonwensen zijn en hoe jouw toekomstige nieuwbouwhuis eruit komt te zien, dan is het ook fijn als je ook weet welk budget je kunt uitgeven aan meerwerk, aankleding en inrichting. Het maken van een woonwensen- en prioriteitenlijstje geeft dan direct goed inzicht waar je tijdens het hele nieuwbouwproces profijt van kunt hebben...

Woonwensen- en prioriteitenlijstje

Een woonwensen- en prioriteitenlijstje is een lijstje die jij als (toekomstige) koper van een nieuwbouwhuis kunt maken aan het begin van de zoektocht.

In dit lijstje wordt het volgende opgenomen:

  • Welk woningtype en uitvoering de voorkeur heeft
  • Welke voorzieningen gewenst zijn
  • Welk meerwerk gewenst is
  • Welke prioriteit alle woonwensen hebben
  • Welk budget beschikbaar is voor alle woonwensen

Het voordeel van zo’n lijstje inclusief een kostenbegroting is, dat het direct goed inzicht geeft in de mogelijkheden. Welke zaken zijn echt noodzakelijk voor de volgende woonstap en welke zaken zijn mooi meegenomen als er nog budget beschikbaar is. Hierdoor kun je op elk moment de juiste beslissingen maken die voldoen aan jouw wensen én passen binnen het beschikbare budget.

Kostenbegroting woonwensen

Het beschikbare budget is dus de leidraad voor het Woonwensen- en Prioriteitenlijstje. Nadat de verdeling is gemaakt voor koopsom, bijkomende kosten en meerwerk, kun je aan de slag om het budget te gaan verdelen over de verschillende kostenposten op het woonwensenlijstje. Voor de zekerheid neem je ook een post onvoorzien op, er zijn altijd zaken die je toch wilt laten uitvoeren waar je even niet aan hebt gedacht of dingen die tegenvallen maar wel extra kosten met zich meebrengen. Dan hoef je zeker niet op andere zaken te besparen ;-)

Zoektocht nieuwbouwwoning

Iedereen heeft zo zijn eigen wensen en beschikbare budget waarmee de zoektocht kan gaan beginnen…..
Sommige kopers zoeken specifiek een hoekwoning met garage voor het plaatsen van de oldtimer en daarmee verkrijgen zij ook een grotere achtertuin voor de opgroeiende kinderen. Ook extra zonnepanelen voor meer kostenbesparing zijn zeer gewenst. Allemaal zaken voor meer wooncomfort.
Andere kopers zoeken specifiek een woning met grote zolderruimte die omgebouwd kan worden tot een volwaardige werkkamer voor de eigen onderneming. Hierbij zijn isolatie, daglicht en verwarming belangrijke zaken die geregeld moeten kunnen worden. Een grote dakkapel zou dan een echte must have kunnen zijn.
Of een koper zoekt specifiek een appartement met 2 slaapkamers en royaal dakterras. Heel graag iets kleiner wonen, maar dan wel gelijkvloers, brede gangen, een royale badkamer en de mogelijkheid hebben om de ideale plattegrond te realiseren. Een zonnige buitenruimte staat bovenaan het lijstje.
Neem gerust de tijd om in kaart te brengen wat de wensen zijn voor de volgende woonstap en welke mogelijkheden er allemaal worden geboden.

Royale keuze aan meerwerk

Tegenwoordig zijn de woningen vaak in de basis goed ingericht en voorzien van moderne voorzieningen. Toch ontkom je als koper er niet aan om enkele keuzes te maken voor het meerwerk. Niet omdat het moet, maar omdat sommige praktische zaken toch het wooncomfort net weer even iets aangenamer maken. Voorbeelden van meerwerk kunnen zijn een uitbouw, dakkapel, dakraam, (extra) zonnepanelen, elektra in tuin, dichte trapkast, luxer sanitair en tegelwerk badkamer, apart toilet overloop, samenvoegen slaapkamers, creëren woonkeuken, tegelwerk dakterras, luxere binnendeuren en deurbeslag, walk-in-closet, vergroten badkamer, openslaande deuren naar de tuin, werkkamer op zolder, tuininrichting, buitenkraan, extra leidingenwerk, extra stopcontacten etc.

Nu of straks, laten doen of zelf doen

In het woonwensenlijstje kun je onderscheid maken in welke zaken sowieso bij oplevering door de aannemer geregeld moeten zijn en welke zaken op een later moment nog (eenvoudig) na oplevering kunnen worden toegevoegd. Daarnaast kun je aangegeven welke zaken jij als koper na oplevering zelf gaat regelen en welke klussen je gaat uitbesteden aan een zelf in te schakelen aannemer of klusjesman. Deze afwegingen kun je maken op basis van diverse factoren. Wat zijn de kosten, kan het later eenvoudig zelf, hoe zit het met de garanties, ben je zelf handig en wie gaat het anders doen. In deze tijd zijn de beschikbaarheid van materialen en vaklieden ook belangrijke factoren bij het maken van deze beslissingen.


PS.

Bij sommige aannemers heet de Meerwerklijst (voor Ruwbouw en Afbouw opties) ook de Woonwensenlijst. Maar dat is weer een andere Woonwensenlijst dan die jij als koper maakt om alle woonwensen en het bijpassende budget voor jouw volgende nieuwbouwhuis in kaart te brengen ;-)