nieuwbouw gevel huisnummer olijfboom

De zoektocht naar een nieuwbouwhuis

Je hebt je voorgenomen om te gaan verhuizen en dat kan meerdere redenen hebben. Groter of kleiner wonen, gelijkvloers met minder onderhoud, vanwege je werk, dichterbij de stad of liever buitenaf. Als je eenmaal de stap hebt gezet en de zoektocht bent gestart, dan zijn in deze oriëntatiefase de volgende stappen een mooi begin...

Nieuwbouw

Een belangrijke keuze bij het kopen van een andere woning is of dit bestaande of nieuwbouw mag zijn. Bestaande bouw is vaak smaak gebonden en niet altijd even duurzaam. Bij nieuwbouw mag je de woning helemaal aankleden en inrichten naar eigen wens. Nieuwbouw heeft ook nog eens het voordeel dat je de komende jaren onderhoudsarm, energiezuinig, comfortabel en duurzaam kunt wonen. Dat is ook heel wat waard!

Weten hoe het werkt

Als je hebt gekozen voor nieuwbouw, maar je hebt nog nooit eerder een nieuwbouwwoning gekocht, dan is het verstandig om wegwijs te worden in het nieuwbouwproces. Zo weet je precies welke stappen je gaat doorlopen, wat je kunt verwachten en wat er zoal geregeld moet worden. Als je weet hoe het allemaal werkt, dan geeft dat al heel veel rust. Speciaal hiervoor is de Gratis Nieuwbouw Gids geschreven, via de link kun je 'm gratis downloaden!

Woonwensen 

In de oriëntatiefase is het raadzaam om een woonwensenlijstje te maken. Hiermee kun jij jouw woonwensen in kaart brengen, zodat je een goed beeld krijgt van jouw toekomstige nieuwbouwwoning. Misschien wil je graag een grote tuin, garage of eigen werkkamer. Wellicht heb je al wel een hele gave visgraatvloer of mooie keuken met koffienis gezien. Maak een lijstje met jouw grootste woonwensen en zet de belangrijkste bovenaan, zo krijg je al iets mee inzicht in hoe jouw nieuwe woning eruit kan komen te zien. Als straks het budget bekend is, kun je dat ook hierin opnemen. Hierover lees je meer in het artikel Woonwensen- en prioriteitenlijstje

Nieuwbouwhypotheek

Je kunt natuurlijk van alles wensen, maar daar hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan. Daarom is het fijn om te weten wat het budget is dat je kunt uitgeven aan een woning inclusief bijkomende kosten. Ervan uitgaande dat je kiest voor nieuwbouw, kun je informatie inwinnen over de nieuwbouwhypotheek, deze hypotheek biedt voordelen voor kopers van een nieuwbouwwoning. Je bespaart niet alleen de overdrachtsbelasting, maar je wordt ook nog eens beloond met een aantrekkelijkere rente omdat je een energiezuinige woning koopt. Wat jouw budget precies is kom je te weten tijdens een oriëntatiegesprek met een bank of andere geldverstrekker.

Nieuwsbrieven

Zodra je weet welke koopsom jouw volgende woning maximaal mag bedragen, kun je gericht op pad en kan de zoektocht naar een nieuwbouwhuis beginnen. Op internet kom je veel projectwebsites tegen met woningaanbod in heel Nederland. Bekijk het woningaanbod in jouw zoekgebied en schrijf je in voor de nieuwsbrieven. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws over de nieuwbouwprojecten en jouw favoriete woningen.

Nieuwbouwlocaties

Nu je staat ingeschreven voor diverse nieuwbouwprojecten is niet alleen het woningaanbod belangrijk, maar zeker ook de locatie. Het bezoeken van de diverse nieuwbouwlocaties is echt een aanrader. Zo kun je verschillende woonomgevingen met elkaar vergelijken, de voorzieningen in de buurt bekijken en krijg je echt een gevoel bij de locatie. Doe thuis ook onderzoek op internet naar de locatie, kijk wat er in de buurt zit of komt en wat de toekomstige plannen in de omgeving zijn. Je wilt hier natuurlijk onbezorgd en heel lang blijven wonen. Dat is het onderzoeken meer dan waard ;-)

Nieuwbouwmakelaar

Heb jij jouw favoriete nieuwbouwlocatie gevonden en wil je meer weten over het woningaanbod, dan brengt een gesprek met de betreffende nieuwbouwmakelaar je zeker meer achtergrondinformatie. Zo leer je het project goed kennen en kun je een weloverwogen keuze maken voor welke woning jij wilt gaan.

Kortom, de oriëntatiefase is nog maar het begin van het hele aankooptraject van een nieuwbouwhuis. Maar een goede voorbereiding is het halve werk, zodat jij straks bij de aankoop van de woning niet voor verrassingen komt te staan!