Welke nieuwbouwprojecten zijn er in voorbereiding?
31 mei 2023 
2 min. leestijd

Welke nieuwbouwprojecten zijn er in voorbereiding?

Het woningtekort vandaag de dag is groot. In de huidige woningmarkt is er dringend behoefte aan meer nieuwbouwwoningen, met name betaalbare woningen. En wat de dagelijkse nieuwsberichten ook zeggen, er is in ieder geval volop aandacht voor het feit dat er in rap tempo betaalbare en duurzame woningen gebouwd moeten worden. Partijen zijn achter de schermen drukdoende om allerlei nieuwe projecten te ontwikkelen… Maar welke nieuwbouwprojecten zijn er eigenlijk in voorbereiding en komen binnenkort op de markt?

Projectontwikkeling 

Het bouwen van nieuwbouwwoningen gaat helaas niet over 1 nacht ijs. Het duurt altijd ‘even’ voordat een nieuw project is ontwikkeld, de verkoopstukken gereed zijn om in verkoop te gaan en er voldoende woningen zijn verkocht voordat er überhaupt gebouwd kan gaan worden. De bouw van nieuwbouwwoningen mag absoluut niet stil komen te liggen. En daarom wordt er achter de schermen door projectontwikkelaars dan ook hard gewerkt om zo snel mogelijk nieuw, betaalbaar woningaanbod op de markt te brengen.

Nieuwbouw woningmarkt

In alle segmenten is er behoefte aan nieuw woningaanbod. Het gaat niet alleen om starters die geen betaalbare woning kunnen vinden. Ook voor doorstromers en de senioren op de woningmarkt is er nauwelijks geschikt aanbod. Voor de komende jaren staan er in alle Provincies tal van nieuwe projecten op het programma die de (nieuwbouw) woningmarkt weer in beweging moet gaan brengen.

Behoefte per provincie

In alle provincies in Nederland zijn er nieuwbouwlocaties te vinden waar de komende jaren flink gebouwd zal gaan worden. Van appartementen, rijwoningen, tweekappers, seniorenwoningen tot en met vrijstaande woningen. Voor alle doelgroepen en in alle prijsklassen. De behoefte per Provincie verschilt, maar door goed onderzoek kan het nieuwe woningaanbod worden afgestemd op de vraag.

Projectwebsites

Voordat de nieuwbouwwoningen in verkoop gaan, wordt het nieuwbouwproject aangemeld als zijnde in voorbereiding. Dit gebeurt vaak op Funda, maar zeker ook op de projectwebsite van de betreffende projectontwikkelaar. Op de projectwebsite vind je vaak meerdere fases met verschillende woningtypen. De planning van de projecten in voorbereiding wordt regelmatig bijgewerkt en zodra er meer bekend is over het project wordt dit gemeld in een nieuwsbericht. Als je op de hoogte wilt blijven van de ontwikkeling van het project en wanneer jouw favoriete woningtype in verkoop gaat, dan is het inschrijven voor de nieuwsbrief én de betreffende fase dus zeker een aanrader.

Projecten in voorbereiding

Ben je in de oriënterende fase van jouw zoektocht naar een nieuwbouwwoning, dan is het raadzaam om de diverse nieuwbouwprojecten in voorbereiding in de gaten te houden. Zo kun je straks goed het woningaanbod vergelijken en bekijken wel woningtype binnen jouw prijsklasse valt. De hamvraag is nu, welke nieuwbouwprojecten zijn er in voorbereiding en komen binnenkort op de markt?

Een greep uit het nieuwbouw woningaanbod in voorbereiding:

ZUID-HOLLAND

Gouda, Klein Gouda

NOORD-BRABANT

Goirle, Land van Anna

Enscharen, Hof van Esteren

GELDERLAND

Arnhem, Cobercokwartier, fase 1

Elst, De Pas, fase 1

NOORD-HOLLAND

IJmuiden, Oud IJmuiden, DOK 01, appartementen

OVERIJSSEL

Kampen, Reeve

UTRECHT

Houten, Hofpark, fase 1

Vianen, Hoef en Haag

ZEELAND

Middelburg, Woonpark Mortiere

LIMBURG

Swalmen, Residentie De Kluus, appartementen

Ysselsteyn, In de Wei

FRIESLAND

Leeuwarden, Tolvesum (Middelsee), woningen en appartementen (verkoop gestart)

Sneek, Het Perk, waterwoningen (verkoop gestart)

DRENTHE

Assen, Acmesa

FLEVOLAND

Almere, De Groene Eem

Almere, Groen Nobelhorst

Dronten, Parkwachters, appartementen

GRONINGEN

Winsum, Winsumernest


Funda

Dit zijn slechts een aantal nieuwbouwprojecten die binnenkort in verkoop gaan of nieuwbouwlocaties waar nog meerdere fasen in verkoop komen. Op Funda staan er op dit moment circa 1.450 nieuwbouwprojecten met koopwoningen in Nederland aangemeld. Hiervan is 3,5 % in voorbereiding, ruim 44% verkoop gestart en bij de overige projecten is de bouw gestart of is zelfs de oplevering gestart. Ben je dringend op zoek naar een nieuwbouwwoning, dan is er op dit moment volop woningaanbod om uit te kiezen. Op Funda kun je een selectie maken van jouw woonwensen en zelfs een zoekopdracht bewaren zodat je notificaties krijgt van nieuwe zoekresultaten. Super handig!

Toekomstig woningaanbod

Naast de nieuwbouwprojecten die nu in voorbereiding zijn en binnenkort in verkoop gaan, zijn er natuurlijk ook volop plannen die bij de projectontwikkelaars op de bovenste plank liggen. Aangezien het even duurt voordat de woningen in verkoop kunnen, wordt er achter de schermen al wel druk aan gewerkt. Met de steun uit politiek Den Haag en de overeenkomsten die zijn getekend voor de geplande bouw van circa 900.000 woningen tot 2030, zullen de komende jaren nog veel mooie nieuwbouwwoningen op de markt komen!