Een prettige nieuwbouwreis? Hét ultieme 8 stappenplan!
21 februari 2024 
5 min. leestijd

Een prettige nieuwbouwreis? Hét ultieme 8 stappenplan!

Als je een nieuwbouwwoning gaat kopen, dan is het fijn om een plan van aanpak te maken. Zo kun je je goed voorbereiden op het nieuwbouwproces en is de kans groot dat je het eindresultaat gaat behalen zoals je het in gedachten hebt. Je kunt het eigenlijk wel vergelijken met een eilandentour door het mooie Griekenland. Mijn favoriete vakantiebestemming…! Voordat je gaat is het fijn om te weten wat je doel is, wanneer jouw reis is geslaagd, welk budget je beschikbaar hebt, wat je het beste vooraf kunt regelen, welke locaties je zeker wilt bezoeken, in welke volgorde je reist, welke middelen en leveranciers je nodig hebt en welke acties je tijdens de reis zelf nog eenvoudig kunt uitvoeren. Dat geldt namelijk ook voor de nieuwbouwreis... In deze blog vertel ik je er heel graag meer over!

Waarom een Plan van Aanpak?

Het kopen van nieuwbouw is echt een geweldige ervaring. Jouw eigen droomhuis realiseren, helemaal naar eigen wens en smaak. En nog duurzaam wonen ook! Maar het wordt ook wel eens het avontuurlijke nieuwbouwproces genoemd. En dat is niet voor niets. Zeker als je niet weet hoe het werkt en wat je kunt verwachten. Maar met een Plan van Aanpak kun je het allemaal in alle rust voorbereiden. Want met het ultieme 8 stappenplan krijg je goed inzicht in het proces en kun je met een gerust hart de juiste beslissingen nemen, weloverwogen keuzes maken en heel veel zaken op het gewenste moment regelen.

Het ultieme 8 stappenplan

Zoals gezegd kun je voor een aangenaam nieuwbouwproces het beste een stappenplan gebruiken. Een Plan van Aanpak om het gewenste eindresultaat te behalen. Jouw droomhuis realiseren! Speciaal voor alle kopers van een nieuwbouwwoning in een nieuwbouwproject heb ik het ultieme 8 stappenplan gemaakt. Benieuwd?Hieronder vind je alle 8 stappen uit het ultieme stappenplan met een tip voor een bepaalde actie in die fase en wat het doel hiervan is.


Stap 1  - Oriëntatie - Een goede voorbereiding is het halve werk 

Bij de zoektocht naar een nieuwbouwwoning is het belangrijk om alvast wat voorbereidend werk te verrichten voor wat betreft de woonwensen én het budget.

Actie: Het maken van een Woonwensen- en prioriteitenlijstje

Doel: Het eindresultaat bereiken én het liefst binnen het beschikbare budget!


Stap 2 - Aankoop - Contractstukken goed geregeld, voor nu en later

Bij het kopen van nieuwbouw is het raadzaam om alle contractstukken en bijbehorende (financiële) consequenties vóór ondertekening goed te begrijpen.

Actie: Neem de tijd hiervoor en laat je indien nodig informeren door experts

Doel: Voor de komende tijd én ook bij onvoorziene wijzigingen meer zekerheid!


Stap 3 - Meerwerk - Wat een keuzes, welke nu en welke later 

Bij de aankleding en inrichting van de woning mogen er veel keuzes worden gemaakt bij de aannemer en andere leveranciers. Het budget is vaak leidend.

Actie: Welke zaken van jouw wensenlijst besteed je uit, wat kun je zelf doen…

Doel: Het beschikbare budget van begin tot eind én toekomst proof besteden!


Stap 4 - Aankleding - Een neutrale basis voor de lange termijn

Voor het aankleden van alle wanden, vloeren en ramen zijn er veel keuzes te maken in materiaal, kleur, prijs én kwaliteit. Duurzame keuzes zijn goud waard.

Actie: Een moodboard maken en kleuren- en materialenstalen opvragen…

Doel: Scheelt keuzestress én je kunt lang genieten van alle gemaakte keuzes!


Stap 5 – Inrichting - Alles fris en nieuw naar eigen wens en smaak

Gezelligheid en eenheid creëren en daarbij alle aansluitingen op de juiste plek in en rondom een nieuwbouwhuis is vaak wel een uitdaging.

Actie: Het tijdig laten maken van ontwerpen voor inrichting en tuinaanleg…

Doel: Geven houvast bij keuzes maken én controle te houden over het budget!


Stap 6 – Bouw -Belangrijke momenten en bouwactiviteiten

Het ontvangen van de HOERA-brief is voor alle partijen een belangrijk moment, de bouw kan starten. Goed en leuk om bij start bouw event aanwezig te zijn!

Actie: Regelmatig de bouwlocatie bezoeken en aanwezig zijn bij de kijkdagen...

Doel: Verloopt alles volgens afspraak én controle van bijbehorende betalingen!


Stap 7 – Oplevering -Zo lang naar uitgekeken… De sleuteloverdracht 

Eindelijk is het dan zover. De vooroplevering, de officiële oplevering en natuurlijk de sleuteloverdracht van de woning. Belangrijke acties in de agenda!

Actie: Het inschakelen van een bouwkundige én tijdig regelen van verzekeringen…

Doel: Het opleveringsrapport laten opstellen én alles goed verzekerd!


Stap 8 – Verhuizing - Goed voorbereiden en alles direct op de juiste plek

Verhuizen is een project op zich, maar met een goede voorbereiding moet het zeker lukken. Een feestelijk moment dat zeker gevierd mag worden!

Actie: Selectief opruimen, gestructureerd inpakken, regelen van verhuisservice...

Doel: Alleen noodzakelijke spullen meenemen én prettig verloop verhuisdag!“Op koers blijven én genieten van de reis!”Hoe blijf je op koers?

Tijdens het nieuwbouwproces zijn er altijd wel zaken die niet op rolletjes lopen. Dat is inherent aan het bouwen van een huis, want je bent natuurlijk afhankelijk van andere partijen en soms ook overmacht. Maar vooraf kun je zelf al heel wat zaken voorbereiden en de touwtjes in eigen handen nemen. Voor meer controle is het fijn als je weet wat je kunt verwachten tijdens het proces, want dan pas kun jij optimaal genieten van deze geweldig mooie nieuwbouwreis. Met het ultieme 8 stappenplan inclusief acties en doelen per fase blijf je zeker op koers. Zo weet je stap voor stap wat er komen gaat en op welk deel van de reis jij je kunt focussen. Dan kun je het nieuwbouwproces ook echt op een aangename manier beleven. Dit stappenplan geeft je namelijk fijne handvatten tijdens het hele proces, van oriëntatie tot en met de verhuizing!

Genieten van de reis

Bij het reizen gaat het niet alleen om het bereiken van de eindbestemming, maar juist ook om de weg ernaar toe. Een avontuurlijke reis waarbij je onderweg weer nieuwe inspiratie en energie opdoet. Bewuste en onbewuste keuzes maakt waar je blij van wordt en die je een goed gevoel geven. Vaak komen er ook onverwacht mooie zaken op je pad en krijg je tips waar je nog niet eerder aan had gedacht. Alles bij elkaar genomen geeft een plan de campagne je houvast tijdens de hele reis en kun je onderweg op elk moment jouw weg naar de eindbestemming bepalen. En dat geldt zeker bij de avontuurlijke nieuwbouwreis! Maar welke reis je ook gaat maken, met een goede voorbereiding en een Plan van Aanpak kun je er ook echt van genieten. Het eindresultaat? In dit geval stap voor stap jouw droomhuis realiseren binnen het vastgestelde budget!


“Een nieuwbouwhuis kopen? Hoe werkt dat eigenlijk?”


Je hoeft het niet alleen te doen

Met het ultieme 8 stappenplan weet je al een beetje wat je kunt verwachten tijdens het nieuwbouwproces. Maar dat is nog iets alles, want je hoeft het natuurlijk allemaal niet alleen te doen. Kijk gerust eens rond in de Kennisbank, want daar vind je nog veel meer interessante artikelen per stap uit het Stappenplan. Alle informatie paraat op het moment dat jij het nodig hebt. En wil je helemaal wegwijs worden in het avontuurlijke nieuwbouwproces? Vraag dan de Gratis Nieuwbouw Gids aan! Want met behulp van de Nieuwbouw Community ervaar jij in ieder geval minder stress in het nieuwbouwproces!

Alvast een hele fijne nieuwbouwreis toegewenst!