Het ultieme 8 stappenplan voor nieuwbouwkopers!
21 april 2023 
3 min. leestijd

Het ultieme 8 stappenplan voor nieuwbouwkopers!

Onbekend maakt onbemind zeggen ze wel eens… En dat geldt zeker ook als je nog nooit een nieuwbouwwoning hebt gekocht. Dan is het voor jou nog onbekend terrein en voelt het heel onwennig, je weet niet hoe het allemaal werkt en wat je kunt verwachten. Beslissingen nemen, keuzes maken en heel veel regelen. Het kopen van een nieuwbouwhuis kan dan best overweldigend en stressvol zijn… 

Heel veel keuzes maken

Het kopen van een nieuwbouwwoning is echt een andere tak van sport. Je koopt een kale ‘basiswoning’ vanaf papier die je helemaal naar eigen wens en smaak mag aankleden en inrichten. In de praktijk betekent dit woonwensen inventariseren, budget bepalen, indelingsplan laten maken, optimale indeling kiezen, woonstijl bepalen, (meerwerk)keuzes maken, tuinontwerp laten maken, keuken en badkamer uitzoeken, geschikte nieuwbouw leveranciers vinden en de beste deals sluiten. Kortom, veel regelwerk, belangrijke beslissingen nemen en heel veel keuzes maken. Een behoorlijk lange actielijst dus ;-)

Het avontuurlijke nieuwbouwproces

Een makkelijke manier om het nieuwbouwproces duidelijk uit te leggen is om het visueel te maken. Daarom heb ik een stappenplan gemaakt waarbij het hele nieuwbouwproces is uitgewerkt in 8 stappen. Het ultieme 8 stappenplan neemt je mee door het avontuurlijke nieuwbouwproces. Helder en overzichtelijk, van oriëntatie tot en met de verhuizing. Als je weet wat je kunt verwachten, dan voorkomt dat teleurstellingen en geeft het nieuwbouwkopers ook nog eens meer rust en vertrouwen in het proces.


Minder stress in het nieuwbouwproces!


HET ULTIEME 8 STAPPENPLAN 

Hieronder vind je alle 8 stappen uit het ultieme stappenplan met een nadere toegelicht waar de focus ligt bij deze stap.

Stap 1  - Oriëntatie - Een goede voorbereiding is het halve werk

Bij de zoektocht naar een nieuwbouwwoning is het belangrijk om alvast wat voorbereidend werk te verricht voor wat betreft de woonwensen en het budget. Het maken van een woonwensen- en prioriteitenlijstje is echt een aanrader!

Stap 2 - Aankoop - Contractstukken goed geregeld, voor nu en later

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning is het raadzaam om inhoudelijk alle contractstukken goed te begrijpen, zodat hieruit voortvloeiende zaken ook voor de toekomst goed zijn geregeld. Essentieel om hier de nodige aandacht aan te geven!

Stap 3 - Meerwerk - Wat een keuzes, welke nu en welke later

Bij de aankleding en inrichting van de woning moeten heel veel keuzes worden gemaakt. Welke zaken kunnen via het meerwerk door de aannemer worden geregeld en welk regel je na oplevering zelf. Het budget is hierin vaak leidend!

Stap 4 - Aankleding - Een neutrale basis voor de lange termijn

Voor het aankleden van alle kale wanden, vloeren en ramen zijn er veel keuzes te maken in kleur, prijs en kwaliteit. Het maken van een moodboard en het opvragen van kleuren- en materialenstalen geven een goed beeld, scheelt weer keuzestress!

Stap 5 – Inrichting - Alles fris en nieuw naar eigen wens en smaak

Eenheid en gezelligheid creëren in en rondom een nieuwbouwhuis is vaak wel een uitdaging. Het laten maken van ontwerpen voor inrichting en tuinaanleg geven houvast bij het maken van de juiste keuzes en controle te houden over het budget!

Stap 6 – Bouw -Belangrijke momenten en bouwactiviteiten

Het ontvangen van de HOERA-brief is voor alle partijen een belangrijk moment, de bouw kan starten. Het start bouw event, het volgen van alle vorderingen op de bouw en het bezoeken van kijkdagen. Goed en leuk om overal bij aanwezig te zijn!

Stap 7 – Oplevering -Zo lang naar uitgekeken… De sleuteloverdracht

Eindelijk. De vooroplevering, officiële oplevering en sleuteloverdracht van de woning. Het laten opstellen van het opleveringsrapport door een bouwkundige en het op tijd in orde maken van de verzekeringen. Belangrijke acties in de agenda!

Stap 8 – Verhuizing - Goed voorbereiden en alles direct op de juiste plek

Verhuizen is een project op zich. Maar met selectief opruimen, het regelen van de verhuisservice en gestructureerd organiseren van alle spullen, kan de verhuisdag toch prettig verlopen. Een feestelijk moment dat zeker gevierd mag worden!

Onbezorgd en relaxt

Het nieuwbouwproces onbezorgd en relaxt doorlopen, dat is de wens van iedere nieuwbouwkoper. Dit proces gaat over inzicht hebben in alle acties, het maken van bewuste keuzes waar je achteraf geen spijt van krijgt, spaarzaam omgaan met het budget, overzicht behouden over de planning en het inschakelen van de juiste nieuwbouw-experts. Het gaat toch om het realiseren van jouw droomhuis waar je de komende jaren heerlijk van wilt genieten en waar het aan niets mag ontbreken. En Het ultieme 8 stappenplan gaat jou als nieuwbouwkoper daar zeker bij helpen!

Waar kan ik het stappenplan vinden?

Het ultieme 8 stappenplan van de Nieuwbouw Community kun je op verschillende plekken terugvinden:

Op de website vind je in de Kennisbank alle 8 stappen uit het stappenplan met interessante kennisartikelen per stap. Kennis = macht, delen = kracht!

In de Nieuwbouw Gids is het 8 stappenplan compact omschreven zodat je wegwijs wordt in het nieuwbouwproces. Deze gids is gratis te downloaden. Doe er je voordeel mee ;-) 

In het E-book Thuis in Nieuwbouw staat het 8 stappenplan uitgebreid omschreven aan de hand van duidelijke infographics. Als extra bonus zijn in dit praktische handboek ook 8 superhandige checklisten opgenomen. Voor complete controle over het hele proces ;-) 

In de Community-app kun je per stap uit het stappenplan inspiratie vinden, tips delen en ervaringen uitwisselen met nieuwbouw-genoten uit heel NL. Lid worden? Dan kun je hiervoor gebruik maken van de Introductie-Actie. Voor een onbezorgd nieuwbouwproces met het allerbeste eindresultaat! 

Heb je nog vragen over Het ultieme 8 stappenplan of kan ik je ergens mee helpen? Neem dan gerust contact met mij op!


Nieuwbouw Community, minder stress in het nieuwbouwproces!