Maak je woondromen waar in 2024, ga voor nieuwbouw!
19 december 2023 
4 min. leestijd

Maak je woondromen waar in 2024, ga voor nieuwbouw!

Het is december, echt een tijd van terugblikken en vooruitkijken. Voor ons ligt weer een heel nieuw hoofdstuk met blanco pagina's die weer gevuld mogen worden met mooie, nieuwe plannen. Ook op het gebied van wonen, want iedereen verdient een fijne plek waar die zich thuis voelt! Met toekomstig nieuwbouw woningaanbod en de nieuwe hypotheekregels voor 2024 moet dat vast gaan lukken. In deze blog ervaar je de magie van nieuwbouw, vertel ik je graag hoe jij jouw nieuwbouw woondromen kunt waarmaken in 2024 en welke regels je daarbij kunnen helpen! 

Woningmarkt

In deze roerige woningmarkt is het niet altijd eenvoudig om jouw droomhuis te vinden die aansluit bij jouw woonwensen en leencapaciteit. De zoektocht naar een nieuw huis gaat veel verder dan alleen het huis zelf. Het gaat om het vinden van een plek waar je je thuis voelt, een prachtige omgeving waar je tot rust komt en kunt genieten van een zorgeloze toekomst. Je ziet dat het nieuwbouw woningaanbod langzaamaan weer beter aansluit bij de vraag van potentiële kopers. En met de nieuwe leennormen voor 2024 moet het vast lukken om jouw droomhuis te vinden in het nieuwe jaar!

Wat verandert er in 2024?

Elk jaar worden door het Ministerie van Binnenlandse Zaken de leennormen voor hypothecair krediet geactualiseerd. Met ingang van 1 januari 2024 gaan er een aantal zaken wijzigen die een positief effect voor jou kunnen hebben bij het verkrijgen van een (nieuwbouw) hypotheek. Dat geldt dus ook voor toekomstige nieuwbouwkopers!

Dit zijn de nieuwe leennormen inclusief een nadere toelichting:

  1. De hoogte van de hypothecaire lening is afhankelijk van het energielabel
  2. Voor alleenstaanden wordt de leencapaciteit iets verruimd
  3. Bij oud-studenten zijn de actuele lasten van de studielening bepalend
  4. Er wordt mede rekening gehouden met het toekomstige pensioeninkomen.

Hypotheek afhankelijk van energielabel

Bij de zoektocht naar een nieuwe woning speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Vanaf 1 januari 2024 wordt de hypotheek gekoppeld aan het energielabel van de woning. Dat wil zeggen dat je straks een hogere hypotheek kunt krijgen als jouw nieuwe woning een goed energielabel heeft. Voor energiezuinige woningen met Label A en beter mag vanaf volgend jaar extra worden geleend. En het goede nieuws is dat nieuwbouw hieraan voldoet. Bij nieuwbouw val je dus met je neus in de boter! Bijvoorbeeld met een Nul-op-de-meter-woning kun je met de nieuwe regels extra lenen en dat kan zomaar eens oplopen tot maximaal €50.000,=.

Meer leencapaciteit voor alleenstaanden

Voor alleenstaanden komt het kopen van een nieuwe woning ook meer binnen handbereik, want de leencapaciteit wordt verruimd. Alleenstaanden met een inkomen van ten minste €28.000,= krijgen per 1 januari 2024 de mogelijkheid om aanvullend €16.000,= te lenen. Dit extra bedrag biedt deze doelgroep iets meer financiële ruimte bij het kopen van een eigen woning.

Actuele lasten bepalend voor oud-studenten

Een studielening speelt een belangrijke rol bij het afsluiten van een hypotheek. In de afgelopen jaren werd er bij oud-studenten bij aankoop van een woning gekeken naar de oorspronkelijke grootte van de studielening. Vanaf 1 januari 2024 wordt bij het bepalen van de hoogte van de hypotheek gekeken naar de actuele lasten van hun studielening. Hierdoor wordt de maximale leenruimte voor oud-studenten ruimer dan voorheen.

Rekening houden met pensioeninkomen

Voor het afsluiten van een hypotheek kan het zijn dat de hypotheekverplichting nog doorloopt tot na de pensioendatum. Als een consument binnen 10 jaar voor het bereiken van de AOW-leeftijd een hypotheek afsluit is hier extra aandacht voor. Het komt namelijk voor dat het inkomen bij het bereiken van de AOW-leeftijd lager ligt dan ervoor, waardoor de financiële ruimte ook kleiner is. Indien dit van toepassing is dient de hypotheekverstrekker hier rekening mee te houden Dit was ook al een verplichting bij het verstrekken van NHG-hypotheken.

De NGH-Grens

Naast de jaarlijkse actualisatie van de leennormen, wordt ook de NHG-grens jaarlijks aangepast. Deze NHG-grens is t.o.v. 2023 gestegen met €30.000,= en is per 1 januari 2024 vastgesteld op €435.000,=. Dat betekent dat als je in aanmerking wilt komen voor de NHG-regeling, de koopsom van jouw nieuwe huis in 2024 maximaal €435.000,= mag bedragen. Wanneer je een woning koopt onder deze NHG-grens, dan kun je ervoor kiezen om een hypotheek af te sluiten met NHG. Deze hypotheek geeft je extra zekerheid als je tijdens de looptijd van jouw hypotheek door omstandigheden in betalingsproblemen komt en je de woning moet verkopen voor minder dan het bedrag waar je de woning voor hebt aangekocht. Hiervoor betaal je wel eenmalig extra kosten van 0,6% van het hypotheekbedrag. Een ander voordeel is de rentekorting die hypotheekverstrekkers geven bij NHG-hypotheken. Die bedraagt meestal ongeveer 0,5% en kan soms honderden euro's per jaar schelen.

Wat zijn de voordelen van nieuwbouw? 

Bovenstaande nieuwe regelgeving geldt natuurlijk niet alleen voor de bestaande bouw, maar zeker ook bij de aankoop van nieuwbouw. Veel nieuwbouwkopers kiezen vaak bewust voor nieuwbouw. Dat komt omdat de aankoop van een nieuwbouwwoning namelijk veel voordelen heeft. Mocht je nog niet zo thuis zijn in nieuwbouw, dan heb ik in deze blog de 10 voordelen van nieuwbouw voor je op een rijtje gezet. Na het lezen van deze blog weet ik bijna zeker dat je dan ook voor nieuwbouw gaat!

Nieuwbouw kopen

Nu je de voordelen kent van nieuwbouw en de nieuwe hypotheekregels voor 2024 weet, kan de zoektocht naar jouw nieuwbouw droomwoning beginnen. Een goede voorbereiding is daarbij essentieel, maar wat is nu de beste voorbereiding? Het kopen van nieuwbouw werkt net even anders en het is raadzaam om je eerst even goed in te lezen. Speciaal hiervoor heb ik de gratis Nieuwbouw Gids geschreven, een wegwijsgids inclusief het ultieme 8 stappenplan. Dit stappenplan is een routekaart die jou als nieuwbouwkoper begeleidt door het avontuurlijke nieuwbouwproces. Zo weet je straks hoe het kopen van nieuwbouw werkt en wat je allemaal kunt verwachten. Dat is al een heel prettig begin!


Nieuwbouw Community, minder stress in het nieuwbouwproces!


Maak je woondromen waar in 2024!

Het zijn de donkere dagen voor kerst en een stukje magie kunnen wij in deze tijd dus wel gebruiken. Het is een geschikte tijd voor het maken van mooie, nieuwe plannen. Maak van deze tijd gebruik om jouw woonwensen voor 2024 eens op papier te zetten. Stap in de wereld van de Nieuwbouw Community, laat je verrassen en ervaar de magie van nieuwbouw… Een grote kans dat jouw nieuwbouw woondroom in 2024 werkelijkheid gaat worden!